Сингапур отмени карантината за пристигащи от редица държави

  • 18 октомври 2021 13:17

  • 252
  • 0
Сингапур отмени карантината за пристигащи от редица държави
© pixabay

Изцяло ваксинирани пътници от осем страни ще могат от утре да влизат в Сингапур без задължителна карантина - градът държава смята занапред да живее с коронавируса, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Месеци наред Сингапур прилагаше стратегия под наслов "нула COVID" - затвори границите, интензивно тестваше населението и въвеждаше карантини според развитието на епидемията.

След като са вече изцяло ваксинирани над 80 на сто от местните жители, властите на богатия международен финансово-търговски център смятат да възстановят икономиката.

През септември градът Сингапур отвори коридор за пътниците, пристигащи от Бруней и Германия.

От утре влизането ще бъде свободно и за жители на още осем страни - Великобритания, Канада, Дания, Франция, Италия, Нидерландия, Испания и САЩ, а от 15 ноември - и за хора от Южна Корея.

"Сингапур не може да остане изолиран и затворен за неопределено време. Това не би подействало и цената щеше да е твърде висока", заяви премиерът Ли Сян Лун на 9 октомври, когато обяви мерките, предвидени в новата стратегия, наречена "Да живеем с COVID-19".

Той обясни, че далеч по-заразният вариант Делта е бил решаващ фактор, тъй като "дори ако бе ваксинирано цялото население, нямаше да можем да го изкореним".

"Почти всички страни приеха тази реалност", подчерта премиерът.

Сингапур е регионална централа на хиляди многонационални компании по-специално заради летището си, което представлява международен хъб.

Ето кои са най-често срещаните симптоми след прекаран COVID-19

"Трябва да продължим с отварянето на границите си при пълна сигурност - заяви Ли. - Предприятията и инвеститорите имат нужда да развиват регионална и глобална дейност от Сингапур. Хората, работещи за тях, имат нужда да пътуват, за да си изкарват хляба."

Той изрази надежда мерките, взети от Сингапур, да подтикнат и други пазари да последват примера му, за да възстановят въздушните връзки.

Сингапур, където живеят 5,45 милиона души, регистрира напоследък по над 3000 заразени за денонощие - повечето с леки симптоми или без такива.

От началото на пандемията там са установени над 148 000 местни случая, а жертвите на вируса досега са 233.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини