Китай нарече военните си маневри в близост до Тайван справедливи действия

  • 13 октомври 2021 11:11

  • 682
  • 1
 Китай нарече военните си маневри в близост до Тайван справедливи действия
© Getty Images/Guliver (архив)

Китайските военни учения близо до Тайван са насочени срещу силите, насърчаващи официалното обявяване на независимост на острова и са справедливи действия за защитата на мира и стабилността, заяви днес китайската Служба по въпросите на Тайван, цитирана от Ройтерс.

Тайванският министър на отбраната заяви миналата седмица, че военното напрежение между Тайван и Китай, който смята самоуправляващия се остров за част от територията си, е достигнало най-високото си равнище от повече от 40 години. Той добави, че според него Китай ще придобие способността да извърши "пълномащабна" инвазия до 2025 година. Министърът направи това изявление след като Китай в продължение на четири дни изпрати близо 150 бойни самолети в зоната за идентификация на тайванската противовъздушна отбрана.

На редовна пресконференция в Пекин Ма Сяогуан, говорител на китайската Служба по въпросите на Тайван, каза, че причините за текущото напрежение са "заговорът" на управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) в Тайван с чуждестранни сили и "провокативни" опити за постигане на независимост на Тайван.

Китайските военни учения са "напълно справедливи действия", каза Ма. "Раздуването от ръководството на ДПП на така наречената 'военна заплаха' от континента изцяло преобръща с главата надолу представите за това кое е справедливо и кое не е и е фалшиво обвинение", добави той.

Китай: Инцидентът с подводницата на САЩ буди безпокойство

Тайван твърди, че е независима държава, официално наречена Китайска република, и ще защитава свободата и демокрацията си.

Въпреки коментарите на Ма, и китайският президент Си Цзинпин, и тайванската президентка Цай Ингвен възприеха относително помирителен тон в изказвания през уикенда. Си не спомена използването на сила за поставянето на Тайван под контрола на Китай, а Цай отново повтори желанието си за мир и диалог с Китай.

Константин Тодоров
682 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Чичо Тошко

2021.10.13 | 11:27

1
Сега става ясно защо американците оставиха толкова оржие в Авганистан. Явно почват муджихидинските провокации в западните провинции на Китай.

Добави коментар

Водещи новини