Американска ядрена подводница се сблъска с неидентифициран предмет в Южнокитайско море

  • 08 октомври 2021 09:13

  • 5036
  • 3
 Американска ядрена подводница се сблъска с неидентифициран предмет в Южнокитайско море
© Getty images (архив)

Американска ядрена подводница се е сблъскала с неидентифициран предмет докато патрулирала през почивните дни в Южнокитайско море - район, в който Китай има големи претенции, съобщиха американският военноморски флот (ВМФ) и независим източник, предаде AФП, цитирана от БТА.

"Подводницата "Кънектикът" се е ударила в обекта на 2 октомври следобед докато плавала в международни води в Индийско-Тихоокеанския регион", се казва в изявление на ВМФ на САЩ. "Няма хора с опасност за живота", уточнява комюникето, което предполага, че има леко ранени моряци.

"Ядрената подводница "Кънектикът" е повредена, но е в състояние да плава", добавя американският флот.

Според Военноморския институт, мозъчен тръст, близък до Военноморския флот на САЩ, по време на инцидента подводницата е участвала в международно морско учение в Южнокитайско море.

По информация на телевизионния канал "Фокс нюз", "Кънектикът" не се е сблъскала с друга подводница, намира се в безопасно и стабилно състояние и самостоятелно се връща към пристанището на остров Гуам.

Ядрената силова установка на подводницата и свързаният с нея отсек не са повредени.

Видео с екипажа на потъналата индонезийска подводница стана хит в мрежата

В момента се оценява степента на повреда на други части на подводницата, а ВМС на САЩ разследват инцидента.

По данни на информационния портал на Военноморския институт, при инцидента са леко и средно тежко ранени около 11 войници.

Източник на в. "Милитъри таймс" съобщава, че топографията на местността в момента на сблъсъка не е показвала наличие на земна маса пред подводницата. Няма и никакви признаци, че инцидентът носи "враждебен характер". Нито един от войниците не се е нуждаел от спешно хоспитализация. Травмите са били натъртвания и повърхностни разкъсни рани.

Китай има претенции за почти цялото Южнокитайско море и е построил военни предни постове на малки островчета и атоли в региона.

САЩ и съюзниците им редовно патрулират в международни води в региона, за да отстояват правата си на свободна навигация, което предизвиква голямо недоволство у Пекин.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
5036 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ааа

2021.10.08 | 11:24

3
ама какво правят "хамериканците" там, аааа?
Марко Рамиус

2021.10.08 | 10:10

2
Два дънера на път за Япония, без съмнение.
Фончо 1

2021.10.08 | 09:31

1
Бил е потин той е бутнал подводницата.

Добави коментар

Водещи новини