ИД пое отговорност за атаки срещу талибаните

  • 20 септември 2021 11:52

  • 945
  • 0
ИД пое отговорност за атаки срещу талибаните
© Getty images (архив)

"Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за поредица от бомбени нападения срещу талибани в Източен Афганистан, предаде АП, цитирана от БТА.

Посланието, с което дългогодишните съперници на талибаните поемат отговорност за атаките, беше публикувано късно вчера от медийното звено на групировката и е сигнал, че тя е все по-голяма заплаха за талибаните.

Най-малко осем човека, включително няколко талибански бойци, загинаха при атаките в събота и вчера в провинциалния град Джалалабад, който е твърдина на ИД.

Талибаните установиха контрол в Афганистан със светкавична офанзива миналия месец и превзеха Кабул, докато САЩ и НАТО все още бяха в последната фаза на изтеглянето на войските си. Последните чуждестранни войници напуснаха страната на 30 август.

Месец след падането на Кабул талибаните са изправени пред икономическа криза

Сега управлението на талибаните е изправено пред големи предизвикателства в сферата на сигурността и икономиката, и засилването на нападенията на ИД допълнително ще затрудни усилията им.

Талибаните и ИД бяха врагове преди изтеглянето на чуждестранните войски от Афганистан.
И двете групировки изповядват строго тълкуване на Корана, но талибаните се съсредоточиха върху превземането на Афганистан, а групировки свързани с ИД в Афганистан и на други места по света призовават за световен джихад.

Валери Зайцев
945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини