Хонконг осъди 9 активисти, участвали в бдение за жертвите от "Тянанмън"

  • 15 септември 2021 10:33

  • 210
  • 0
Хонконг осъди 9 активисти, участвали в бдение за жертвите от "Тянанмън"
© Getty Images

Девет фигури от хонконгското продемократично движение бяха осъдени днес на по 6 до 10 месеца затвор за участие през 2020 г. в забранено от полицията бдение по повод годишнината от кървавите репресии на пекинския площад "Тянанмън", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Още трима души бяха осъдени условно за участие в неразрешен митинг или призив към други хора да участват в него. Присъдите бяха произнесени седмица след като тримата основни лидери на сдружението, организирало това бдение, бяха обвинени в "подстрекателство към бунт".

В течение на три десетилетия организацията Хонконгски Алианс събираше на 4 юни десетки хиляди души в един парк за бдение със свещи в памет на жертвите от "Тянанмън" с лозунги, приканващи към демокрация в Китай. Вече две години тези бдения са забранени; властите сочат за мотив коронавирусната пандемия и съображения за сигурност.

Четирима видни активисти арестувани в Хонконг

Китай налага авторитарно управление в Хонконг след масовите, често съпроводени с насилие продемократични демонстрации от 2019 г. Режимът в Пекин никога не е изразявал съжаление за клането през 1989 г. на площад "Тянанмън" и в страната са забранени всякакви възпоменателни церемонии по този повод, отбелязва агенцията.

Днес Албърт Хо, бивш вицепрезидент на Хонконгския Алианс, бе осъден на 10 месеца зад решетките за подстрекателство и 6 месеца за участие в бдението. Арестувани бяха десетки активисти на продемократичното движение. Двама от тях избягаха в чужбина, преди групата за пръв път да бъде изправена на съд през септември 2020 г. Четирима бяха осъдени в началото на годината за участие в бдението. Още осем души, пледирали невинни, ще застанат пред съда през ноември.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини