Японските власти обмислят смесване на различни видове ваксини срещу COVID-19

  • 30 август 2021 07:12

  • 681
  • 3
Японските власти обмислят смесване на различни видове ваксини срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver (архив)

Японските власти обмислят възможността за смесване на ваксините срещу КОВИД-19 на Астра/Зенека с такива, произведени от други фармацевтични компании в опит да ускорят имунизациите в страната, заяви днес министърът, отговарящ за ваксинациите, Таро Коно, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Япония, която по-рано разчиташе на ваксините на Пфайзер/Бионтех и Модерна, одобри препарата на Астра/Зенека през юли и поръча два милиона дози от него.

Япония спира временно използването на 1,63 милиона дози от ваксината на Модерна

"Помолих здравното министерство да излезе със становище за използването на ваксината на Астра/Зенека за първа доза и препарата на Пфайзер или на Модерна за втора", каза пред телевизия "Фуджи" шефът на програмата за имунизации Коно.

Това би могло да ускори ваксинациите, съкращавайки интервала между първата и втората доза при използването на препарата на Астра/Зенека, допълни министърът.

Междувременно бяха открити примеси в още една партида от ваксините на американската компания Модерна, доставена на Япония, съобщи сайтът на префектура Окинава, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Посочва се, че в хода на ваксинацията в град Наха (административен център на префектура Окинава) вчера в един от флаконите и в две от спринцовките е било открито някакво черно вещество. След проверка в още една спринцовка са били открити примеси с розов цвят. Общо с ваксини от тази партида са имунизирани близо 400 души, но както се посочва, това е било направено, след като лекарите визуално са се убедили в чистотата на препарата в спринцовките. Не се съобщава за някакви странични ефекти сред имунизираните с тези ваксини. Заради инцидента ваксинациите в един от имунизационните центрове в Окинава са спрени, отбелязва ТАСС.

По-рано японското здравно министерство съобщи, че изтегля от употреба близо 1,63 милиона дози ваксини на Модерна от три партиди, произведени в Испания, заради наличие на примеси в тях, припомня ТАСС.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
681 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.08.30 | 19:02

3
Да пробват да ги разредят и с... олио или оцет за по-добър вкус:)))! По желание... може и със... зехтин:)))!
Диарбекир

2021.08.30 | 17:12

2
Лайната колкото и да ги бъркаш пак лайна си остават! Истината е че тия ваксини бяха с цел бърза печалба мултимилиардна нито тестъвани нито изпитани както трябва!
Стига

2021.08.30 | 08:27

1
Какъв специалист е тази простовата жена? Срам за лекарското съсловие.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини