Хунтата в Мианма смята да формира милиции, които да преследват противниците ѝ

  • 25 август 2021 07:24

  • 591
  • 0
Хунтата в Мианма смята да формира милиции, които да преследват противниците ѝ
© Getty Images/Guliver (архив)

Хунтата в Мианма смята да формира милиции, които да преследват противниците й в тази държава в Югоизточна Азия, потънала в хаос след държавния преврат на 1 февруари, при който бе свалено избраното цивилно правителство, ръководено де факто от историческата лидерка на продемократичното движение в страната Аун Сан Су Чжи, предаде Франс прес.

Режимът обмисля "системно формиране на милиции" в селата, които да се бият с враговете му, съобщи държавната медия "Глоубъл ню лайт ъв Мианма". Освен това той възнамерява "да награждават хората, които (им) съобщават информация".

Броят на убитите мирни граждани в Мианма надхвърли 1000

Дошли на власт на 1 февруари с преврат, военните все още не успяват да контролират страната - различни бунтовнически групировки дестабилизират положението им.

Силите за защита на народа - граждански милиции, създадени от противници на армията, - водят партизанска война, главно в селските райони.

Етнически въстанически групи в Северна и Източна Мианма, разгневени след кървавите репресии, предприети от пучистите, също се готвят за въоръжена борба.

През последните месеци след преврата силите за сигурност са убили над 1000 цивилни, включително десетки непълнолетни. Близо 6000 души са по затворите; неправителствени организации говорят за извънсъдебни екзекуции, така че желанието на хунтата да формира собствени милиции може да не срещне силна подкрепа, отбелязва АФП.

В Мианма бе съставено временно правителство начело с водача на хунтата

В страната набира сила "общ гняв срещу военните". Затова е малко вероятно мнозина мианмарци да се включат в милициите доброволно, коментира пред АФП Дейвид Матисън, експерт по въпросите на Мианма.

Освен това, ако армията "обучи и въоръжи цивилни. . . те може да се обърнат срещу нея", добавя специалистът и се пита дали военните ще поемат този риск.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини