Талибаните превзеха стратегически град в Афганистан

  • 14 август 2021 21:50

  • 1686
  • 3
Талибаните превзеха стратегически град в Афганистан
© Getty Images/Guliver (архив)

Талибански бойци превзеха северния град Мазар и Шариф, който беше последния бастион на правителствените сили в северната част на Афганистан, съобщиха световните агенции.

"Талибаните поеха контрола на Мазар и Шариф", заяви Афзал Хадид, ръководител на провинциалния съвет на Балх. Той добави, че градът изглежда е паднал без съпротива. Войниците са изоставили екипировката си и са се насочили към граничния пункт.

"Всички сили за сигурност напуснаха град Мазар и Шариф", според Хадид, макар че в район в близост до центъра все още се водят спорадични сблъсъци.

Талибаните не са срещнали реална съпротива, съобщават местни жители, цитирани от Франс прес. Бунтовниците празнуват, като стрелят във въздуха.

След превземането на града, който трябваше да бъде защитаван от афганистанските сили и двама влиятелни военачалници, подкрепяното от Запада правителство в Кабул контролира само региони в централната и източна части на страната, отбелязва Асошиейтед прес. Мазар и Шариф е четвъртият по големина град в Афганистан.

Лидерът на републиканците в Сената на САЩ призова за въздушни удари срещу талибаните

След превземането на Асадабад, столица на провинция Кунар и Гардез, регионалната столица на Пактия, ислямистите контролират столиците на 21 провинции и се приближават към Кабул, отбелязва ДПА.

По-рано днес бойни самолети на САЩ нанесоха удари по позициите на талибаните в района на летището на град Кандахар, предаде ТАСС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1686 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.08.14 | 22:07

3
Град Балх е една от древните български столици. Да видим Китай как ще си счупи зъбите в Афганистан.

2021.08.14 | 21:56

2
СССР се е сражавал с тези 15 години от страх

2021.08.14 | 21:53

1
Талибана казаха е най свирепия от всички тюрбани чак иран ще се насерът

Добави коментар

Водещи новини