Промишлената активност в Китай през юли достигна 16-месечно дъно

  • 02 август 2021 09:39

  • 305
  • 0
Промишлената активност в Китай през юли достигна 16-месечно дъно
© Pixabay

Активността в китайският производствен сектор се разшири през юли с най-слабо темпо от повече от година насам в резултат на сериозните наводнения в някои части на страната, възраждане на случаите на COVID-19 и недостига на електроенергия в някои градове, натоварени с производството, предаде БНР.

Негативното отражение върху промишлеността оказаха и по-слабите нови поръчки, показват резултати от частното проучване на агенциите Caixin и IHS Markit.

Промишленият PMI индекс се понижи през юли до 50,3 пункта от 51,3 пункта през юни, 51,9 пункта през април, достигайки най-ниско ниво от 16 месеца насам.

Ключов фактор за влошаване на промишлената активност във втората по сила световна икономика беше спада на общия брой нови бизнес поръчки през юли, който отчете първо понижение от 14 месеца насам.

Някои компании отбелязват, че по-високите фабрични цени са намалили търсенето от страна на техните клиенти. В същото време новите поръчки за износ се повишиха само слабо, тъй като пандемията продължава да възпрепятства продажбите в чужбина. Темпът на производствения ръст пък отслабна за трети пореден месец, като съответният подиндекс се увеличи само незначително над важното ниво от 50,0 пункта с най-бавните темпове от 16 месеца насам.

Резултатите от проучването на Caixin са в синхрон с аналогичната тенденция при официалните статистически данни, според които промишленият PMI индекс на Китай за юли се понижи 50,4 от 50,9 през юни, достигайки 17-месечно дъно. Проучването на официалната статистика разполага с много по-голяма извадка на анкетираните компании, отколкото частното проучването на Caixin.

От Caixin Insight Group посочиха, че цените на суровините остават високи, но инфлационният натиск леко отслабва. "Възстановяването на икономиката все още не е стабилно. Икономиката все още е изправена пред огромен натиск в посока надолу".

Цените в промишлеността са се увеличили с 13% през май

Последвайте канала на

Десислава Станева
305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини