Вариант Делта на COVID-19 се разпространява в Китай, достигна и до Пекин

  • 29 юли 2021 15:05

  • 1804
  • 0
Вариант Делта на COVID-19 се разпространява в Китай, достигна и до Пекин
© Getty images

Китай се бори с разпространението на варианта Делта на коронавируса. Сега заразата, въпреки че е ограничена, обхваща няколко провинции, в това число и столицата Пекин, съобщи БТА, като се позова на китайските власти.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Още от пролетта на миналата година Китай, в която за първи път в края на 2019 г. беше открит новият коронавирус, успя да овладее заразата, но оттогава на няколко пъти пламваха ограничени огнища на различни места.

Биолог: SARS-CoV-2 не отслабва

Последното бе регистрирано в Нанкин, в източната част на страната. Сега то е най-широкоразпространеното в географско отношение от месеци насам. Първоначално заразените бяха девет служители от летището на Нанкин. Сега заразата засяга 171 души от цялата провинция Цзянсу, която граничи с Шанхай.

Още четири провинции бяха засегнати от новото огнище. Повечето от новозаразените хора са били вече ваксинирани, според властите на Цзянсу. Това поражда безпокойство за ефикасността на китайските ваксини срещу варианта Делта на коронавируса. Най-населената страна в света вече е поставила 1,6 милиарда дози от ваксините срещу коронавируса, но става дума само за произведени в Китай препарати. Властите обаче не уточняват колко жители са напълно ваксинирани. Целта е да бъдат имунизирани 65 процента от населението (1,4 милиарда жители) преди края на годината.

В Цзянсу властите поставиха под карантина стотици хиляди жители. Интернет кафенетата, спортните зали, киносалоните, караоке баровете и дори библиотеките в главния град Нанкин са затворени.

Мегаполисът вече тества на два пъти своите над 9,2 милиона жители и започна трета кампания за тестване за коронавируса. Пекин обяви днес два случая на зараза с коронавируса - първите от шест месеца насам. В столицата заради открит внесен отвън случай на коронавирус бе напълно затворен хотел Леджъндейл и служители в предпазни екипи днес дезинфекцираха околностите на обекта. Обширната и гъстонаселена югозападна провинция Съчуан съобщи днес за три случая на зараза.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1804 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини