Виетнам отчете рекорден брой новозаразени с коронавирус

  • 23 юли 2021 20:21

  • 1782
  • 0
Виетнам отчете рекорден брой новозаразени с коронавирус
© Getty Images/Guliver

Виетнам отчете над 7000 нови случая на коронавирус за последното денонощие, значителен рекорд на фона на възприетите в цялата страна строги мерки за борба с разпространението на вируса, съобщиха здравните власти, цитирани от ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Отчетените случаи за изминалите 24 часа са 7307 - около пет пъти повече в сравнение с общия брой на заразените за цялата 2020 г., показват данните на министерството на здравеопазването.

В понеделник властите във виетнамската столица наложиха строги мерки срещу разпространението на заразата, предвиждащи затваряне на всички икономически сектори, които не са от структороопределящо значение.

От гражданите освен това се иска да спазват разстояние от най-малко 2 м при социални контакти и да излизат навън само ако това е абсолютно необходимо.

Град Хошимин, където също са в сила строги мерки за борба с вируса и социална дистанция, се очерта като епицентърът на епидемията във Виетнам. За последното денонощие там бяха отчетени 4913 случая.

Снощи всички 689 затворници и служители в център за рехабилитация на наркозависими, намиращ се само на няколко часа от Хошимин, са дали положителен тест за коронавирус, съобщават местни медии.

Властите ще продължат строгото затваряне на Хошимин до 1 август, заяви здравното министерство, цитирано от Ройтерс.

Виетнам затегна ограниченията върху придвижването на фона на рекорден брой нови случаи на коронавирус

Виетнам получи международни похвали за отговора си на пандемията, но след месец без нито един случай на вътреобщностно предаване на вируса на 27 април отново се появиха случаи на заразяване на местна почва и оттогава бяха регистрирани над 50 000 новозаразени, отбелязва ДПА.

Виетнам заяви, че очаква да получи за тази година най-малко 120 милиона ваксинни дози, близо 39 млн. от които ще бъдат осигурени чрез инициативата на Световната здравна организация КОВАКС.

Днес Виетнам получи 1,2 млн. дози от ваксината на АстраЗенека, а вчера като дарение от САЩ пристигнаха 3 млн. от препарата на "Модерна".

Ваксинираните са по-малко от 5 млн. при население от 98 млн. души, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
1782 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини