Любителите на алкохола в Токио са недоволни от коронавирусните ограничения

  • 21 юли 2021 15:55

  • 365
  • 0
Любителите на алкохола в Токио са недоволни от коронавирусните ограничения
© Getty Images/Guliver

В навечерието на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Токио опитите на японското правителство да ограничи разпространението на коронавируса, като насочи фокуса на мерките към любителите на чашката, се удавят в алкохол, недоволство и безразличие, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25409

Японските власти помолиха ресторантите и баровете в столицата да затварят в 20:00 ч., за да попречат на близкия контакт между местни жители и чужденци и на разпространението на коронавируса. Извънредното положение обаче не възпира много хора. Вместо това, някои любители на алкохола се преместиха на открито, а други нарушават препоръките и посещават барове в известните квартали за нощен живот на Токио.

"Никой не е убеден, когато правителството превръща в мишена хората, които пият алкохол, без да представя надеждно научно доказателство и като решава все пак да проведе Олимпийските игри", казва 28-годишната служителката в сферата на недвижимите имоти Мио Маруяма, която си приказва със свои колеги на улица в токийския район Шинджуку.

Тя споделя, че се интересува от Олимпийските игри, особено от нови спортове като карането на скейтборд и от японската звезда на Ен Би Ей Руи Хачимура, "но когато си помисля колко несериозно се държат политиците по този въпрос, ентусиазмът ми за събитието изчезва".

"Не е въпросът в това, че нарушаваме правилата само защото сме против разминаването между думите и делата на политиците", казва тя, като има предвид приема в неделя за 40 души, организиран за членове на Международния олимпийски комитет, в който участваха японският премиер и губернаторката на Токио. "Като видите такива неща обаче, бихте си помислили, че нарушителите са прави да нарушават правилата".

Приемът бе организиран на фона на забраната хората да ходят на партита и да присъстват на повечето събития от Олимпийските игри. Мнозина японци са недоволни от този контраст и не си стоят вкъщи.

2/3 от японците се съмняват, че олимпиадата може да протече безопасно

Приблизително в 21:30 ч. в Шинджуку хора се тълпят пред най-натоварената ж.п. гара на света. Броят на посетителите е скромен в сравнение с този отпреди пандемията, но райони с барове като Кабукичо все още се озаряват от неоновите светлини на няколко закусвални, които работят и след 20:00 ч.

Денонощните магазини за хранителни стоки, за които извънредното положение не се отнася, гъмжат от купувачи. Близо до един от тях любители на алкохола разговарят със служители на градските власти, които носят служебните си зелени жилетки и съветват хората да се въздържат от това да пият и да си говорят навън.

На тиха улица в източната част на Шинджуку Наото Суга взима кенче с алкохолната напитка с вкус на лимон, която негов приятел току-що му е купил. Те сядат на бордюра, на който вече са се настанили още десетина души, които също си пийват.

"Бяхме тук и през миналите три нощи", казва 25-годишният Суга, който работи в намиращ се наблизо магазин за дрехи.

"Не мисля, че причината за тази ситуация са Олимпийските игри, дори и преди тях неща като извънредното положение си бяха половинчати мерки. Мисля, че това само влошава нещата. Всички свикнаха с извънредното положение, така че сега то донякъде загуби смисъла си", казва той.

Суга, който все още не е ваксиниран срещу COVID-19, изрази съжалението си във връзка с бавните темпове на японската ваксинационна кампания, особено при младите хора. Всички японци на 12 и над 12 години могат да бъдат ваксинирани, но младите остават на края на опашката. Понастоящем напълно ваксинирани са само 22 процента от населението на страната.

"Честно казано, подкрепям домакинството на Олимпийските игри; по-добре е да бъдат проведени, като се вземат предвид средствата, вложени в спортните съоръжения. Няма обаче някой конкретен спорт, който искам да гледам. Загубил съм интерес", казва той.
 

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
365 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини