Сеул преговаря за производството на ваксини срещу COVID-19

  • 05 юли 2021 09:06

  • 195
  • 0
Сеул преговаря за производството на ваксини срещу COVID-19
© Getty images (архив)

Южна Корея преговаря с компании, разработили ваксини срещу коронавируса на базата на информационна РНК (иРНК), включително "Пфайзер" и "Модерна", да произвежда препаратите им. Според правителствен източник страната разполага с капацитет да произведе до 1 милиард дози веднага, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Ако планът на Сеул се осъществи, ще се облекчат доставките на ваксини срещу COVID-19 в световен мащаб, особено в Азия, която изостава от Северна Америка и Европа по отношение на ваксинацията. Това ще приближи също Южна Корея до амбицията ѝ да се превърне във важен център за производство на ваксини.

Сеул вече има сделки да произвежда три ваксини срещу COVID-19, разработени от "АстраЗенека" с Оксфордския университет, от "Новавакс" и от Русия. Страната има също споразумение за пълнене на флакони и опаковане с "Модерна".

Разширява се възможността за ваксинация в София

"Водим преговори с големи фармацевтични компании за производство на ваксини на основата на иРНК", каза И Кан-хо, генерален директор на комисия към южнокорейското здравно министерство. "Компаниите, създали ваксини с иРНК са малко - "Пфайзер", "Модерна", КюрВак" и "Бионтех", така че количествата, които те могат да произведат, са ограничени и не могат да задоволят глобалното търсене. Южна Корея има желание да помогне, предоставяйки производствени мощности и квалифицирани специалисти", каза И Кан-хов интервю за Ройтерс.

На този етап не е ясно на какъв етап са преговорите и дали и кога би могло да се стигне до сделка.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини