Върховният съд на Япония: Семейните двойки да използват едно и също фамилно име

  • 23 юни 2021 14:01

  • 488
  • 1
Върховният съд на Япония: Семейните двойки да използват едно и също фамилно име
© Getty Images/Guliver (архив)

Върховният съд на Япония отхвърли днес обжалване, подадено от три двойки, искащи да запазят фамилните си имена след брака, като постанови, че законите, изискващи японските семейни двойки да изберат едно фамилно име, са конституционносъобразни, предаде Ройтерс, позовавайки се на медийни информации.

Трите двойки настояваха, че разпоредбите са дискриминационни, изтъквайки като аргумент нарастващата обществена подкрепа за разрешаване на сключилите брак хора да използват различни фамилни имена.

В Япония расте броят на девствениците

Дебатите по въпроса се превърнаха в гореща тема сред политиците, след като миналата година Йошихиде Суга замени на премиерски пост Шиндзо Абе, за когото се смята, че поддържа по-консервативни възгледи в тази област.

Някои депутати от управляващата коалиция подкрепят идеята да се позволи на семейните двойки да решават какви имена да използват, но това среща съпротива от консервативното крило в управляващата Либерално-демократическа партия, което настоява, че подобна стъпка ще навреди на семейното единство и противоречи на традицията, предаде БТА. 

Радина Лазарова
488 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.06.23 | 14:59

1
Дано пък им разрешат да спят в... различни легла след брака:)))!

Добави коментар

Водещи новини