Индия започва да ваксинира срещу COVID-19 цялото си пълнолетно население

  • 21 юни 2021 10:12

  • 287
  • 0
Индия започва да ваксинира срещу COVID-19 цялото си пълнолетно население
© Getty Images/Guliver (архив)

Индия задейства днес програма за безплатна ваксинация срещу коронавируса на цялото пълнолетно население. Според в. "Таймс ъв Индия" в рамките на програмата правителството ще изкупува 75 на сто от ваксините, произвеждани в страната, и ще ги разпределя сред различните щати, предаде ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25129

Количеството ваксини, които ще получи даден регион, ще зависи от броя на населението, броя на заразените и броя на онези, които вече са имунизирани. Останалите 25 на сто от произвежданите ваксини ще може да бъдат купени от отделните щати и от частни клиники.

Заради пандемията животът в Индия е разделен на четни и нечетни дати

Обявявайки старта на кампанията в началото на юни, премиерът Нарендра Моди изтъкна, че ваксина ще получи безплатно всеки жител на страната независимо от доходите и социалния си статут, напомня агенцията.

Ваксинацията срещу КОВИД-19 в Индия започна на 16 януари. До 30 април властите имунизираха безплатно медицинския персонал, полицаите и хората от спешните служби, също и жителите на страната над 45-годишна възраст.

Индия е най-големият световен производител на ваксини, но програмата за ваксиниране върви бавно. За 156 дни, колкото трае кампанията, са ваксинирани близо 20 на сто от населението, но двете дози са получили едва около 3,7 процента.

Индийското министерство на здравеопазването съобщи днес, че от началото на пандемията в страната са регистрирани 29,9 милиона заразени с коронавируса, оздравелите са над 28,7 милиона, а смъртните случаи са повече от 386 000. 

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
287 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини