Разпространението на коронавируса в Афганистан излиза от контрол

  • 17 юни 2021 16:37

  • 1067
  • 1
Разпространението на коронавируса в Афганистан излиза от контрол
© Getty Images

Разпространението на коронавируса в Афганистан излиза от контрол, след като случаите се увеличиха с 2400 процента през последния месец, болниците са препълнени, а медицинските ресурси бързо се изчерпват, заяви днес Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Организацията каза, че над една трета от тестовете миналата седмица са се оказали положителни, предава БТА.

"Афганистан е в критична точка от битката за овладяване на КОВИД-19, след като болничните легла в Кабул и в много райони са запълнени", каза ръководителят на Афганистанското дружество на Червения полумесец Нилаб Мобарез в изявление, разпространено от МКЧК.

Засиленото разпространение на вируса подлага на тежко изпитание страната, в която милиони хора живеят в бедност, медицинските ресурси са оскъдни, а здравната система е тежко пострадала от продължаващата от десетилетия война.

Властите регистрираха 2313 заразявания и рекордните 101 починали от КОВИД-19 през последното денонощие. Според длъжностни лица и експерти реалните бройки вероятно са доста по-големи предвид ниското ниво на тестване.

Големи болници спряха да приемат тази седмица нови пациенти с КОВИД-19, след като останаха без свободни легла и изпитват недостиг на кислород.

МКЧК предупреди, че лиспата на достъп до ваксини и колебливото отношение към ваксинацията утежняват ситуацията. По-малко от 0,5 процента от афганистанците са напълно ваксинирани.

Около 700 000 дози от ваксината на китайската компания "Синофарм" пристигнаха в Афганистан миналата седмица, позволявайки на властите да започнат следващия етап от ваксинационната си програма.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1067 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НОРМАЛЕН

2021.06.17 | 19:08

1
Да го прочете Бойко и оня Ангелов и да о сравни спрямо населелението от 38 милиона с показателите у нас когата " УПРАВЛЯВАХА" епидемията.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини