Военната хунта в Мианма обяви паралелното правителство за терористична организация

  • 09 май 2021 14:39

  • 490
  • 2
Военната хунта в Мианма обяви паралелното правителство за терористична организация
© gettyimages

Военната хунта в Мианма обяви паралелното Правителство на националното единство (ПНЕ), формирано от противници на извършения от нея на 1 февруари военен преврат, за терористична организация, съобщи БТА.

ПНЕ включва членове на сваления от власт, демократично избран цивилен кабинет на Аун Сан Су Чжи, депутати и лидери на протестното движение срещу военния преврат. Хунта обвини паралелното правителство, че подстрекава хората към тероризъм.

Две военни бази бяха нападнати в Мианма

Протестите в Мианма продължават, въпреки заплахите срещу демонстрантите от страна на управляващите военни. По данни на активисти от началото на протестите в страната са били убити най-малко 774 човека, а над 4800 са били задържани.

Хунтата междувременно одобри нови инвестиции в проекти на стойност близо 2,8 милиарда долара, предаде Ройтерс. Зелената светлина за 15 проекта е била дадена в петък от Инвестиционната комисия на Мианма, се посочва в изявление на сайта на Дирекцията за инвестиции и управление на компании. Сред тях е електрическа централа на втечнен природен газ, чието изграждане ще струва 2,5 милиарда долара. Новината дойде в момент, когато голяма част от икономиката на Мианма е парализирана от протести и стачки след военния преврат на 1 февруари.

Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) прогнозира свиване на икономиката на страната с 20 процента тази година. Освен газовата електрическа централа, която ще произвежда ток за нуждите на страната, останалите одобрени проекти са в областта на животновъдството, промишлеността и услугите. Инвестиционната агенция не даде подробности за компаниите, които ще участват в проектите, включително от кои държави са те.

Най-големите инвеститори в Мианма през последните години са Китай, Сингапур и Тайланд, макар че по-голяма част от инвестициите от Сингапур идват през трети страни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
490 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.05.09 | 17:03

2
Гейберастията гледа действията на хунтата с черна завист и въздиша тежко.
новини.бг

2021.05.09 | 16:24

1
разберете бе олигофрени тъпи пише се МианмаР с Р на края , и спрете да ни занимавате с тези мaнгали дано и вие и те умрете

Добави коментар

Водещи новини