Индия отново отбеляза над 300 000 нови случая на коронавирус

  • 03 май 2021 09:28

  • 895
  • 1
Индия отново отбеляза над 300 000 нови случая на коронавирус
© Getty Images

Индия отбеляза за 12-и пореден ден над 300 000 случая над заразяване с коронавируса, с което общият брой на заразените почти достигна 20 милиона души, предадоха БТА и Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Новозаразените за последното денонощие са 368 147, с което общият им брой достигна 19,93 милиона. Смъртните случаи за изминалите 24 часа са 3417, с което общият им брой достигна 218 959, показват данните на здравното министерство.

Според медицински експерти обаче реалните цифри в страната с население 1,35 милиарда души може да са 5 до 10 пъти по-високи. Болниците в Индия са достигнали пределния си капацитет, запасите на медицински кислород свършиха, а моргите и крематориумите бяха претоварени.

Най-малко 11 щата и територии наложиха някакви форми на ограничения с цел възпиране на разпространението на заразата, но правителството на премиера Нарендра Моди не желае да наложи национален локдаун, опасявайки се от отражението му върху икономиката.

"По мое мнение само национална заповед хората да си стоят у дома и обявяването на извънредно положение по медицински причини ще помогне да се отговори на сегашните нужди в областта на здравеопазването", заяви в Туитър Брамар Мукерджи, епидемиолог от Университета на Мичиган, като посочи, че нараства не само броят на новите случаи, а и на активните такива. "Дори официално съобщените числа показват, че има около 3,5 милиона активни случаи".

Коронавирусът предизвика най-голямата криза в страната от идването на Моди на власт през 2014 година. Премиерът беше критикуван, че не е въвел по-рано мерки за възпиране на разпространението на болестта и е позволил на милиони хора, повечето от които неносещи маски, да присъстват на религиозни празници и политически събирания в пет щата през март и април. Форум от научни съветници на правителството е предупредил още през март за появата на нов и по-заразен вариант на вируса в страната, съобщава Ройтерс, като се позовава на информация, получена от петима от тях. Четирима от тях добавят, че федералното правителство не се е опитало да наложи значителни ограничения с цел предотвратяване на разпространението на вируса.

Все още не е ясно как несправянето с кризата ще се отрази на политическата партия на Моди. Следващите общи избори са през 2024 година.

Индийският вариант на КОВИД-19 вече е достигнал най-малко 17 страни, включително Великобритания, Швейцария и Иран.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
895 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БРИКС

2021.05.03 | 09:32

1
КАМПАНИЯТА ЩЕ БЪДЕ НЕУСПЕШНА

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини