Филипинският президент за евентуален сблъсък с Китай: Ще бъде кърваво

  • 21 април 2021 13:49

  • 2197
  • 2
Филипинският президент за евентуален сблъсък с Китай: Ще бъде кърваво
© Getty Images (архив)

Президентът на Филипините Родриго Дутерте обяви, че е готов да изпрати бойни кораби, които да върнат петролните ресурси и минерали в Южнокитайско море, съзнавайки, че провокирането на Пекин в спорните води би довело единствено до насилие.

,,Ако отидем там, за да затвърдим нашата юрисдикция, най-вероятно ще настане кървава баня'', отбеляза Дутерте в понеделник, цитиран от South China Morning Post.Китайският президент призова армията да бъде в постоянна бойна готовност

През март Китай разположи голяма част от военния си флот в Южнокитайско море, заявявайки по този начин, че водите са владение изцяло на китайската държава.

В момента не ме интересува риболовът, а и едва ли е останало много риба в този район, каза той за спорните води и добави, че при бъдещи спорове за природни ресурси ще изпрати "пет кораба на бреговата охрана", които "могат да преследват", за да се види чий кораб е по-бърз.

Последвайте канала на

Novini.bg
2197 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
транзистор

2021.04.21 | 15:26

2
В това Южнокитайско море е пълен мармалад. Всеки има претенции за акватория, на места се застъпват интересите на 3-4 страни за аедна и съща зона!

2021.04.21 | 14:09

1
Лелеееее, 5 КОРАБА !!! На бреговата охрана !!!! Китай ще трябва да си прибере флота от там ........

Добави коментар

Водещи новини