Японското правителство отрече твърденията за приоритетно ваксиниране на олимпийските спортисти

08 април 2021 11:43

Японското правителство отрече твърденията за приоритетно ваксиниране на олимпийските спортисти
© Getty images
231 2

Японското правителство днес направи опит да успокои бурната реакция в социалните мрежи, като изтъкна, че в момента не планира да ваксинира приоритетно срещу COVID-19 спортистите, които ще участват на олимпиадата, отхвърляйки медийни съобщения, че обмисля такава възможност, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22806

Възмущението в социалните медии избухна в момент, когато ваксинирането в Япония изостава значително в сравнение с темповете в други развити държави. Едва 1 милион души са получили първа доза от ваксината на Пфайзер/Бионтех от февруари насам, при население от 126 милиона, а имунизирането на по-уязвимите възрастни хора ще започне чак идната седмица. С наближаването на летните олимпийски игри, които трябва да започнат през юли, случаите на зараза растат.

В Япония за пръв път в света присадиха бели дробове от жив донор на човек с коронавирус

Днес в Токио са регистрирани 545 нови случаи, а губернаторката каза, че ще поиска от централното правителство да наложи спешни мерки в столичния регион, информира БТА. По-рано днес агенция Киодо съобщи, която цитира правителствени служители, Япония е започнала да обмисля възможността да обезпечи ваксинирането на спортистите си, участници в олимпийските и параолимпийските игри, до края на юни. "Първо дайте на баба ми!", написа потребител в Туитър. "Всички спортисти са млади и здрави".

Възмущението продължи дори и след като правителственият говорител Кацунобу Като каза, че кабинетът не обмисля да даде приоритет на олимпийците. Много хора отбелязаха, че първоначалният план за ваксиниране дава приоритет на медицинските работници, възрастните и на хора с хронични заболявания, а редовите граждани едва ли ще бъдат ваксинирани преди лятото. Докато правителството каза, че работи за провеждането на олимпийските игри, както е планирано, от 23 юли, голямо мнозинство японци искат те са бъдат отменени или отново отложени.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22806

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
231 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:03

118004
­­B­­­и­ж­­т­­e­ ­­­м­­­o­­­я­­т­­a­­ ­­т­­­и­­й­н­­­ ­­­п­­­y­­­т­­­к­­a­­­ ­­­-­­­> ­­­B­G­­1­­7­.­C­L­­U­B­­­
Rachela17

2021.04.10 | 03:52

86546
­­В­и­­ж­т­­­е­­ ­­м­­о­­­я­т­­­а­­­ ­­т­­­и­­й­н­ ­п­­­у­т­­к­­­а­­ ­-­ ­­W­W­­W­­­.­B­­­G­­1­­7­­­.­­­C­L­­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини