Арменският премиер призова Азербайджан да освободи държаните от него военнопленници

07 април 2021 20:15

Арменският премиер призова Азербайджан да освободи държаните от него военнопленници
© gettyimages
356 1

Армения призова регионалния си съперник Азербайджан за освободи всички военнопленници - пет месеца след края на сраженията за спорната област Нагорни Карабах, съобщи БТА.

Този проблем не е разрешен, каза арменският премиер Никол Пашинян на среща с руския президент Владимир Путин днес в Москва. За съжаление, все още имаме затворници в Азербайджан.

Премиерът на Армения влезе в карантина, за да се срещне с Путин

Размяната на пленени войници и цивилни беше уредена с двустранно споразумение през ноември 2020 г. с посредничеството на Русия, посочи Пашинян.

През последните месеци имаше няколко размени на затворници. Азербайджан обяви, че е освободил всички задържани в съответствие със споразумението. Азербайджанското министерство на външните работи обаче каза, че бойци, изпратени от Армения на територията на Азербайджан след края на сраженията, не са част от споразумението. Присъствието на руски миротворци в Нагорни Карабах е важен фактор за стабилността и безопасността в региона, каза Пашинян.

Азербайджан си върна големи части от територията, която беше загубил в началото на 90-те години на миналия век, по време на краткия конфликт между 27 септември и 9 ноември миналата година. В сраженията загинаха над 6000 души. Армения смята Русия за свой защитник, докато Азербайджан е подкрепян от Турция.

Мая Йорданова
356 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Briannaa22

2021.04.10 | 03:52

86622
­­­В­­и­­­ж­­т­­е­ ­­м­о­я­­т­а­­ ­­­т­и­­­й­н­ ­­­п­­у­­т­­­к­а­­ ­-­ ­­­W­­­W­W­­­.­B­­G­1­­­7­­­.­C­L­­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини