Най-богатият индийски щат Махаращра е залят от втора вълна на пандемията

07 април 2021 15:28

Най-богатият индийски щат Махаращра е залят от втора вълна на пандемията
© Pixabay
371 1

В болниците в Махаращра има недостиг на легла, бутилки с кислород и основни антивирусни лекарства, а втората вълна от коронавирусни инфекции залива най-богатия щат в Индия, казват лекари и роднини на пациенти, информира БТА. В Махаращра, където се намира индийската финансова столица Мумбай (Бомбай), са регистрирани близо една четвърт от общо 12,7 милиона коронавирусни инфекции в Индия. Ако този щат беше отделна държава със своите над три милиона заразени, тя щеше да е на десето място в света.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22484

От седмици западният щат съобщава за най-много заразени на ден в национален мащаб. Общо в Индия дневният ръст в понеделник бе над 100 хиляди, което е повече от пика през септември по време на първата вълна. "Това е много, много по-зле от вълната през септември", казва Сандхия Фернандес, чиято група "Ес О Ес сейвиърс" помага на пациенти и роднини в намирането на легла в болниците в Мумбай и околностите. "Знаем за болници в Мумбай, които дават неверни данни за леглата за COVID-19 (. . .), но пациентите трябва да чакат по три и повече дни да им дойде редът".

В понеделник Фарах Паври пет часа е обикаляла от болница на болница, търсейки легло за своята 75-годишна болна леля, докато нейният отчаян зов в "Туитър" привлякъл вниманието на властите и й била оказана помощ. "Където и да отидех, вече имаше опашка от хора, чакащи за легла, и зад нас идваха още", казва Паври. Здравното министерство на Махаращра не отговори незабавно на имейла ни с искане за коментар. В отчаян опит да забави разпространението на болестта щатът наложи от понеделник до края на месеца вечерен полицейски час, затвори ресторантите, моловете и местата за молитва, забрани на повечето хора да се придвижват през уикендите .

Тежкото положение на Махаращра, където здравната инфраструктура е една от най-добрите в страната, е лош знак за останалата част на Индия. Това може да забави възстановяването на Индия и от икономическия удар, защото Махаращра е най-индустриализираният щат.

Нов рекорд за Индия за нови случаи на COVID-19

ЧЕРЕН ПАЗАР

Леглата за интензивни грижи в много от болниците в поне четири големи града в Махаращра - Пуне, Нагпур, Аурангабад и Нашик - сега са запълнени, казаха за Ройтерс шестима високопоставени лекари от името на щатските власти. Те описаха положението в своите болници и какво са чули от пациентите, поискали да бъдат приети. По данни на местните власти 60 процента от леглата за интензивно лечение от COVID-19 в Мумбай са заети.

Тъй като доставките на кислород и противовирусното лекарство "Ремдесивир", производство на "Гилиад сайънс", на няколко места са спрели, щатът е поискал от полицията да се бори с продажбите на черния пазар, казва Раджендра Шингане, министър на прехраната и лекарствената администрация. В град Аурангабад, където се намират няколко завода, вкл. "Баджадж ауто", търсенето на кислород се е увеличило петкратно през миналия месец, съобщи представител на местната управа. Всичките 262 легла с респиратори в града са заети, казва запознатият с въпроса служител, отказал да бъда назоваван, защото не е оторизиран да говори пред медиите.

Според Раманан Лаксминараян от Центъра за проследяване на заболяванията, икономика и политика в Делхи високото ниво на урбанизация и индустриализация на Махаращра, което води до голямо струпване на хора, е може би една от причините за втората вълна. Другата е високото ниво на тестване на глава от населението в сравнение с другите щати. "Трудно е да се подправят каквито и да било данни в тази система. Системата е добра и работи добре и в добри, и в лоши времена", казва той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22484

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
371 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
Nancya19

2021.04.10 | 03:52

86663
­­­В­­и­ж­­­т­е­­ ­­­м­о­я­­­т­­­а­­­ ­­­т­и­й­н­ ­­­п­­у­т­­­к­а­­ ­­­-­­ ­W­­­W­­­W­.­­B­­­G­­­1­­7­.­­C­L­­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини