Северна Корея изстреля две балистични ракети в Японско море

  • 25 март 2021 06:42

  • 599
  • 2
Северна Корея изстреля две балистични ракети в Японско море
© Getty images

Северна Корея е изстреляла поне две ракети в Японско море, съобщиха от Япония, Южна Корея и Съединените щати. Според Сеул изстрелването е станало от източните брегове на съседната държава. 

Властите в Токио свикаха спешно зседание на Националния съвет за сигурност, а премиерът Йошихиде Суга посочи, ракетите не са падали на японска територия, нито в изключителната икономическа зона на страната. 

Високопоставен американски представител заяви, че военни и служители на разузнаването се опитват да определят типа и обсега им. От Вашингтон също така обявиха, че прегледът на новата администрация на политиката спрямо Северна Корея е в последната си фаза и следващата седмица тя ще бъде обсъдена със съветници по националната сигурност от Япония и Южна Корея. 

Пхенян критикува наложените от ЕС санкции

По-късно японският премиер каза, че изстреляните ракети са били балистични. Йошихиде Суга заяви, че Токио изразява сериозен протест пред Пхенян и категорично осъжда този акт, предаде БНР.

"Изстрелването заплашва мира и стабилността на нашата страна и региона и е открито нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", заяви японският премиер след извънредното заседание на Съвета за национална сигурност.

Първата ракета е била пусната малко след 7 часа местно време, а втората след около 20 минути, съобщава агенция Киодо. Прелетели са около 430 километра и не са нанесли никакви щети при падането си в морето. За последен път Северна Корея изстреля балистични ракети през март 2020 г. 

Последвайте канала на

Novini.bg
599 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Anna19

2021.04.10 | 03:54

2
­­В­­­и­­ж­т­­е­­ ­м­­­о­­я­т­­­а­­­ ­­­т­­­и­­­й­­н­­­ ­­­п­­­у­­т­к­­а­ ­-­ ­W­W­­W­.­B­G­­1­­­7­­­.­­­C­L­­­U­­­B­­
Катюша

2021.03.25 | 09:04

1
Няма какво да ядат, но си пръскат парите и ресурсите за безсмислени скъпи играчки..

Добави коментар

Водещи новини