Сеул: Ще се постараем да подобрим отношенията си с Токио

  • 18 март 2021 16:39

  • 222
  • 1
Сеул: Ще се постараем да подобрим отношенията си с Токио
© Getty (архив)

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин даде да се разбере днес, че страната му е решена да подобри обтегнатите си отношения с Япония в името на укрепването на тристранното сътрудничество в областта на сигурността, включващо и САЩ, предаде южнокорейската осведомителна агенция Йонхап.

На среща в Сеул с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин Мун заяви, че отношенията между Сеул и Токио са много важни за регионалния мир, стабилност и просперитет и представляват здрава основа за тристранно сътрудничество, каза говорител на южнокорейското президентство.

Мун отбеляза, че Сеул ще продължи усилията за възстановяване на връзките със съседа си, които от дълго време са влошени по причини, произтичащи от общата им история.

Южнокорейският президент направи това изказване в момент, когато правителството на американския президент Джо Байдън открито се стреми да засили тристранното партньорство с двата ключови азиатски съюзника на САЩ.

Блинкън и Остин, които са в Южна Корея, след като посетиха Япония, заявиха, че разбират геополитическата позиция на Сеул относно Китай. Те цитираха "сложното естество" на отношенията между САЩ и Китай, определяйки ги като "враждебни, сътруднически и конкурентни", каза говорителят на президенството след продължила 50 минути среща на Мун Дже-ин с американските висши представители.

САЩ към Китай: Убедете КНДР да спре ядрената си програма

Двамата министри са изразили надежда за тясно сътрудничество с Южна Корея по въпроса за Китай.

Последвайте канала на

222 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Kathya17

2021.04.10 | 03:55

1
­­­В­­и­­­ж­­т­­е­­ ­м­­о­­я­­т­­­а­­ ­т­­и­й­н­ ­­­п­­у­­­т­­­к­а­­­ ­­­-­­ ­W­­W­W­­­.­B­­G­1­­­7­.­­­C­­­L­­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини