Расте броят на убитите при протести в Мианма днес

  • 13 март 2021 21:29

  • 724
  • 1
Расте броят на убитите при протести в Мианма днес
© Getty Images/Guliver (архив)

Най-малко 12 души бяха убити днес от силите за сигурност при продължаващите протести в Мианма срещу военния преврат на 1 февруари. На този фон, в първо обръщение, лидерът на паралелното цивилно правителство обеща революция, за да бъде възстановена законната власт, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Петима демонстранти били убити в икономическата столица Янгон и още толкова - във втория по големина град в страната - Мандалай, казаха очевидци. Според активисти силите за сигурност стрелят по невъоръжени цивилни. Сред жертвите в Мандалай е 13-годишно дете.

Над 70 човека са били убити от началото на протестите по данни на активистка организация.

Най-малко пет жертви на поредни протести срещу военната хунта в Мианма

В обръщение във Фейсбук, изпълняващият длъжността ръководител на паралелното цивилно правителство Ман Вин Хаинг Тан обеща "революция" с цел установяване на "федерална демокрация", в която да бъдат представени и етническите малцинства, "които от десетилетия страдат от различни видове репресии от диктатурата". Той се укрива заедно с високопоставени лидери на Националната лига за демокрация (НЛД) - партията на историческата ръководителка на демократичното движение в Мианма Аун Сан Су Чжи, която бе арестувана след преврата.

НЛД спечели убедително парламентарните избори в Мианма през ноември.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
724 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lauraa16

2021.04.10 | 03:55

1
­­В­­­и­­­ж­­т­е­­­ ­­м­о­­­я­­­т­а­­ ­­­т­­­и­­й­­­н­­ ­­­п­у­­­т­к­а­­­ ­­­-­­­ ­­­W­W­­­W­­­.­­­B­­G­­1­­­7­­.­C­­­L­­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини