Силите за сигурност в Мианма отново използваха бойни куршуми срещу протестиращи срещу военния преврат

02 март 2021 18:53

Силите за сигурност в Мианма отново използваха бойни куршуми срещу протестиращи срещу военния преврат
© Getty Images/Guliver
327 1

В Мианма напрежението остава изострено, след като силите на реда отново стреляха с бойни куршуми по протестиращи срещу военния преврат. Трима демонстранти са в критично състояние, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В северозападния град Кале двадесетина души са ранени от полицията и армията при разпръсване на протест. Трима от тях са в критично състояние от огнестрелни рани, съобщи местен лекар. Държавната телевизия Ем Ар Ти Ви съобщи за четирима ранени полицаи.

Няколко часа по-рано журналистът Каунг Миат Хлаинг беше арестуван в дома си, съобщи работодателят му "Демократичен глас на Мианма". Чути са изстрели при ареста, който самият журналист е снимал. Кадрите бяха публикувани в социални мрежи.

Днешните действия на силите на реда идват след неделните репресии, при които са убити най-малко 18 демонстранти по данни на ООН.

Мианма преживява най-смъртоносния ден от началото на протестите

Днес протестиращите по улиците на Мианма бяха по-малобройни. В икономическата столица Янгон се събраха малки групи хора, някои от които се укриваха зад барикади от автомобилни гуми, дървени плоскости и метални пръти. Според местни жители силите за сигурност са използвали в северната част на града сълзотворен газ, гумени куршуми и зашеметяващи гранати срещу демонстрантите.

Според Ем Ар Ти Ви само в неделя са били арестувани 1300 души. Телевизията добави, че над 500 души са освободени, без да уточни дали става дума за хора, задържани преди преврата на 1 февруари, или за политически затворници, арестувани впоследствие.

Журналистите в Мианма срещат все повече трудности да си вършат работата. По данни на "Репортери без граници" след преврата са арестувани 26 от тях, като 10 продължават да са задържани. По други е стреляно с гумени куршуми, включително срещу двама представители на китайската информационна агенция Синхуа.

Novini.bg
327 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Gloriaa17

2021.04.10 | 03:57

91847
­­В­­­и­­­ж­т­­­е­ ­м­­о­­я­т­а­ ­т­­­и­­­й­­н­­­ ­­­п­­­у­­­т­­к­­­а­­ ­-­­­ ­­­W­­W­W­­.­­­B­­G­1­­­7­.­­­C­­L­­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини