Японски префектури искат падане на извънредното положение преди 7 март

  • 24 февруари 2021 07:35

  • 427
  • 1
Японски префектури искат падане на извънредното положение преди 7 март
© getty images

Регионалните японски власти искат спешните мерки срещу пандемията да бъдат отменени преди планирания край на 7 март, предаде "Ройтерс". Основание за това даде спад в новите случаи на COVID-19. Това заяви министърът на икономиката на страната. Правителството ще търси експертни мнения, преди да се съгласи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Нарастването на случаите накара Япония да обяви извънредно положение миналия месец за 11 префектури, като поиска жителите да ограничат дейностите си, а бизнесът - да съкрати работното време. Извънредното положение вероятно ще бъде премахнато на етапи, въпреки че от предприятията ще бъде поискано да продължат да затварят по-рано, заяви главният секретар на кабинета Кацунобу Като в сряда.

Япония регистрира 1083 нови случая на COVID-19 във вторник, съобщи националната телевизия NHK, рязък спад в сравнение с пика от почти 8000 на 8 януари. Новите случаи в Токио са спаднали до нива, които не са наблюдавани от ноември. Три западни префектури, заедно с още три в централните и южните части на Япония, поискаха премахването на извънредното положение още тази седмица, заяви министърът на икономиката Ясутоши Нишимура късно във вторник.

Токио и съседните префектури ще останат в извънредно положение, каза Нишимура. Премиерът Йошихиде Суга ще се срещне с правителствени министри в сряда, за да обсъди премахването на извънредното положение в шестте регионални префектури, като окончателното решение се очаква в петък, съобщиха новини от Джиджи, позовавайки се на неидентифицирани правителствени източници.

Припомняме, че по-рано този месец започна и имунизацията.

На първо място ваксина ще бъде поставена на около 4 милиона медицински и социални работници. След това ще бъдат ваксинирани около 36 милиона души, които са на възраст над 65 години. След това кампанията ще бъде разширена до 8,2 млн. души в Япония с хронични заболявания и чак от май други категории граждани ще могат да получават ваксини.

Пандемията в Япония - спад на сватбите и раждаемостта

Миналата година Япония подписа споразумения за доставка на коронавирусни ваксини с Pfizer, както и с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca и американската биотехнологична фирма Moderna.

Лекарите в Япония обаче ще трябва да изхвърлят част от коронавирусната ваксина, произведена от американската фармацевтична компания Pfizer, заради липсата на достатъчен брой специализирани спринцовки.

Броят на починалите в Япония през 2020 г. е спаднал с 9373 (0,7%) спрямо година по-рано до 1 384 544. Това е първото понижение от 11 г., показаха предварителните данни на Министерството на здравеопазването.

По-малкият брой на починалите може да се свърже с резкия спад на сезоните грипни инфекции заради наложените от правителство ограничения в борбата с коронавируса, включително носене на маска и редовно миене на ръцете.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
427 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ginaa23

2021.04.10 | 03:58

1
­­В­­­и­­­ж­­­т­е­­ ­­­м­­о­я­т­­­а­ ­­­т­и­­й­­н­­ ­п­­у­­­т­­­к­­а­ ­­­-­­ ­­W­­W­­W­­.­­B­­­G­1­7­.­C­L­­­U­B­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини