Икономически успехи за Виетнам въпреки пандемията

  • 26 януари 2021 12:02

  • 346
  • 1
Икономически успехи за Виетнам въпреки пандемията
© getty images

Нашата икономика бележи "един от най-силните растежи в света" въпреки пандемията, заяви президентът на Виетнам и генерален секретар на управляващата комунистическа партия Нгуен Фу Чонг, цитиран от Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33013

Той говори на първия ден от провеждащия се веднъж на пет години конгрес на Виетнамската комунистическа партия (ВКП).

Общо 1600 делегати участват в 13-ия конгрес на партията, който ще продължи до 2 февруари. Те ще изберат генерален секретар на ВКП, президент на Виетнам, премиер и председател на парламента - четирите ключови поста в страната. Освен това на конгреса ще бъдат определени водещите насоки за следващите 5 години, особено по отношение на икономическата политика, отбелязва АФП.

Миналата година Виетнам регистрира икономически растеж от 2,9 на сто - най-ниският от две десетилетия. Това обаче е много сериозно постижение на фона на намиращата се в рецесия поради коронавирусната пандемия световна икономика, отбелязва АФП.

Масовата карантина, проследяването на контактите в голям мащаб и стриктният контрол върху придвижването позволиха на Виетнам да контролира разпространението на вируса. В страната са регистрирани по-малко от 1600 заразени и 35 смъртни случая.

Повечето от заводите във Виетнам продължават работа. Виетнамската икономика на практика спечели от търговската война между САЩ и Китай, отбелязва АФП.

Виетнам купува ваксини на "Астра Зенека"/Оксфорд, преговаря и с други производители

Постигнахме успех в "двойната си цел: да възпираме пандемията и да развиваме икономиката", подчерта в началото на дебатите Нгуен Фу Чонг. 76-годишният консерватор, който прочисти редиците на компартията с голяма кампания срещу корупцията, се кандидатира за трети мандат като генерален секретар на ВКП. Възможно е обаче той да се откаже от президентския пост в полза на сегашния премиер Нгуен Суан Фук.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
346 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
и

2021.01.26 | 12:35

1
и ние се развиваме, боко всеки ден се хвали с по нещо

Добави коментар

Водещи новини