Си Цзинпин е в центъра на онлайн форума "Давос", започнал в отсъствието на Джо Байдън

25 януари 2021 18:53

Си Цзинпин е в центъра на онлайн форума "Давос", започнал в отсъствието на Джо Байдън
© Getty Images/Guliver (архив)
596 0

Президентът на Китай Си Цзинпин изложи днес своя възглед за света, в който страните признават националните си различия, но си сътрудничат по-тясно. Той направи това в началото на традиционния Световен икономически форум, който тази година се провежда онлайн заради коронавирусната пандемия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Обикновено едноседмичният форум е в швейцарския планински курорт Давос, но този път около 2000 политически лидери и шефове на компании ще дискутират дистанционно. Новият президент на САЩ Джо Байдън не е сред участниците за разлика от ръководителите на Германия, Израел, Индия, Република Южна Африка, Южна Корея, Франция и Япония. Администрацията на Байдън е представена от нейния главен медицински съветник Антъни Фаучи и от пратеника на САЩ за климата Джон Кери.

Държавният глава на Китай прикани в речта си държавите по света "да изоставят идеологическите предразсъдъци", но не спомена Съединените щати и бившия президент изолационист Доналд Тръмп, нито по-глобално ориентирания негов приемник Байдън. "Всяка страна е уникална и никоя от тях не стои над другите", каза комунистическият лидер Си, като подчерта, че държавите не трябва да се намесват в чужди вътрешни работи.

Китайският президент поздрави Джо Байдън за избирането му

По повод обвиненията на САЩ към Китай в кражба на интелектуална собственост и нечестни търговски практики, Си отбеляза, че трябва да има "консултация и сътрудничество, а не конфликт и конфронтация". Той припомни, че "студена война, гореща война или технологична война ще навредят накрая на интересите на всички държави".

Въпреки заявките на новата администрация във Вашингтон, че ще се върне към многостранната дипломация и институциите на ООН, тя даде ясен знак, че ще отстоява твърда позиция спрямо Пекин. Миналата седмица Джанет Йелън, която е номинирана от Байдън за министър на финансите, каза, че САЩ трябва да работят със съюзниците си и да подобрят икономиката си, за да могат да се противопоставят на несправедливите и незаконни действия на Китай, включително дъмпинг, кражба на интелектуална собственост и принудително прехвърляне не технологии.

Novini.bg
596 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар