Двама експерти от мисията на СЗО в Ухан все още са в Сингапур

Двама експерти от мисията на Световната здравна организация (СЗО), която пристигна днес в Ухан, за да разследва произхода на новия коронавирус, появил се в централния китайски град в края на 2019 г., все още са в Сингапур, за да бъдат тествани за коронавирус, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18656

СЗО съобщи в Туитър, че всичките 15 човека от групата са били тествани за коронавирус преди да отпътуват от родните си страни. Те отново били тествани в Сингапур и пак дали отрицателна проба. При двама от експертите обаче било установено наличие на антитела.

СЗО излезе с този коментар, след като в. "Уолстрийт джърнъл" пръв писа, че Китай е отказал достъп на двама експерти от мисията, след като дали положителна проба за антитела. Китайските власти не им позволили да се качат в Сингапур на самолета за Ухан.

"Съответните контролни изисквания за епидемична превенция ще бъдат прилагани строго", каза лаконично на редовен пресбрифинг говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян, когато бе попитан за медийната информация.

По-рано бе съобщено, че експертната група на СЗО е пристигнала в Ухан. Мисията вече бе забавена заради спор с Китай.

Експертната група на СЗО пристигна в китайския град Ухан

Екипът на СЗО ще работи с китайски учени, в опит да установи произхода на патогена. Въпросът е политически деликатен - Китай не иска да бъде сочен за виновен за появата на коронавируса, предизвикал миналата година пандемия, отнела досега живота на близо два милиона души, отбелязва ДПА.

От месеци китайските власти изразяват съмнение дали новият вирус се е появил първо в тяхната страна. Те цитират непотвърдени съобщения за евентуално първо заразяване на човек в други държави. Друг техен аргумент са следите от коронавирус върху замразени храни, внесени от чужбина.

Учени обаче подозират, че патогенът е бил разпространен първо от прилепи в Южен Китай, отбелязва ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18656

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет