Самотният слон Кааван пристигна в Камбоджа за по-добър живот

  • 30 ноември 2020 21:32

  • 976
  • 0
Самотният слон Кааван пристигна в Камбоджа за по-добър живот
© Pixabay

Самотният слон, който живееше в ужасни условия в Пакистан и предизвика глобална подкрепа, пристигна в Камбоджа в търсене на по-добър живот, съобщиха БТА и ДПА. Слонът Кааван пътува със специален товарен самолет.

"Приземиха се", съобщи за агенцията Мартин Бауер, говорител на организацията за защита на животните Фор Поус Интернешънъл със седалище във Виена, Австрия, ангажирана с операцията по преместването на животното. "Той беше спокоен по време на целия полет", увери Бауер.

След повече от 35 години в зоопарка в Исламабад, слонът ще бъде настанен в резерват в северната част на Камбоджа, където го очаква новопостроено за него съоръжение. След като се аклиматизира, Кааван ще може да се разхожда свободно в резервата, разположен върху площ от 12 000 хектара и да общува с трите слоници, които живеят там.

Защо умират слоновете в Зимбабве?

Пристигането на Кааван в Камбоджа е кулминацията на дългогодишните усилия на защитници на животните слонът да бъде освободен от зоопарка Маргазар, където живееше в изолация и лоши условия.

През септември Кааван - единственият представител на вида Азиатски слон в Пакистан, получи "зелена светлина" за преместване в нов дом в Камбоджа със съдебно решение. Депресираното животно, което остана само след смъртта на партньорката му през 2012 г., беше подложено на преглед от международен екип от ветеринари с цел да се установи дали физическото и емоционалното му състояние позволяват пътуването и нов живот с други слонове, след прекараните в мизерия и окови десетилетия

Спасителната операция бе финансирана частично от певицата Шер, която пътува до Пакистан, за да види слона, преди той да отпътува за Камбоджа.

Последвайте канала на

Novini.bg
976 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини