Във Филипините започна спешна евакуация

31 октомври 2020 06:51

Във Филипините започна спешна евакуация
© Gettyimages (архив)
2699 1

Властите във Филипините наредиха днес да бъдат евакуирани хиляди хора в южната част на главния остров Лусон заради приближаването на буря от категория 5, която ще е най-мощната за тази година, предаде Ройтерс.

Тайфунът Гони, съпроводен с ветрове от 215 км/ч. и пориви до 265 км/ч., ще връхлети утре югоизточната азиатска държава. Гони ще е най-силният тайфун след Хаян през 2013 г., който отне живота на над 6 300 души. Евакуациите започнаха в крайбрежни селища и райони с активни свлачища в провинциите Камаринес Норте и Камаринес Сур.

Нов тихоокеански тайфун се насочва към Филипините

Миналата седмица тайфунът Молаве уби 22 души. Повечето от тях се удавиха в провинциите южно от столицата Манила, която също е на пътя на Гони - 18-тата тропическа буря в страната. Усложнение е спазването на социална дистанция в центровете за евакуирани хора, за да се спре разпространението на коронавируса. Филипините са на второ място по разпространение на заразата и по смъртни случаи в Югоизточна Азия, изпреварени само от Индонезия.

Тази вечер Гони ще донесе поройни дъждове над столицата и 14 близки провинции. Има опасност от наводнения и свличания. Друг тайфун - Ацани, набира сила в близост до Филипините.

Годишно през Филипините преминават около 20 тайфуна.

Novini.bg
2699 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Обикновена Пунта Мара

2020.10.31 | 08:26

1
А в България, СПЕШНА ЕМИГРАЦИЯ!?

Добави коментар

Водещи новини