Индия и САЩ подписаха ключов пакт в областта на отбраната

Индия и САЩ днес подписаха ключово военно споразумение и се договориха да засилят сътрудничеството в Индо-Тихоокеанския район. Това стана на преговори между министрите на външните работи и на отбраната на двете страни в Делхи, предаде БТА.

"С радост заявявам, че САЩ и Индия предприемат стъпки към сътрудничество срещу всякакъв вид заплахи и не само срещу тези, които създава Китайската комунистическа партия", заяви американският държавен секретар Майк Помпейо на обща пресконференция.

На срещата между Помпейо, министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър и индийските им колеги Субраманям Джайшанкар и Раджнат Сингх са били обсъдени също темите за пандемията от коронавируса, разширяването на военните връзки и ситуацията в Афганистан.

Индия и САЩ подписаха също споразумения в сферата на ядрената енергия, на наблюдението на Земята и алтернативната медицина. В коментари пред медиите Еспър каза, че двете страни единно подкрепят концепцията "Индо-Тихоокеанският район да е свободен и достъпен за всички, особено в светлината на нарастващата агресия и дестабилизиращи действия на Китай".

Помпейо: САЩ и Индия трябва да се фокусират върха заплахата от Китай

Джайшанкар и Сингх говориха за сътрудничество със САЩ за поддържане на "основаващ се на правила международен ред". Двустранната среща се състоя само седмица преди президентските избори в САЩ и в момент, когато Индия е в конфронтация с Китай за оспорваната им обща граница в Хималаите. От Делхи Помпейо заминава за Шри Ланка, после за Малдивите и накрая ще посети Индонезия.

Коментари

  1. 2020.10.27 | 15:26
    какво стана с брикс-а??? то бяха едни прегръдки едни целувки - а сега се стрелят по границите между китай и индия.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет