Хиндуистките празници в Индия пораждат опасения от нова вълна на заразата

  • 26 октомври 2020 06:36

  • 436
  • 0
Хиндуистките празници в Индия пораждат опасения от нова вълна на заразата
© Getty Images/Guliver (архив)

Само няколко седмици след като Индия намали почти наполовина новите случаи на заразени с коронавируса и отвори изцяло своята икономика и обществен живот, сезонът на хиндуистки празници поражда опасения от нова вълна в разпространението на заразата, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

По време на празненствата се събират големи групи хора. Хиндуисткият фестивален сезон по традиция преминава изключително тържествено и пищно, а социалните контакти са изключително важни.

Индия с рекорд

Тази година обаче церемониите са по-скромни. Многоцветните и пищни ритуали за Дурга Пуджа и Дюсехра са по-малко, редки са случаите на излагане на религиозни скулптури и на много места религиозните служби са виртуални.

В много щати полицията е поставила заграждения около местата, където обикновено се събират големи групи хора.

Това обаче може да се промени, отбелязва АП. Скоро близо един милиард индуси ще честват празника на светлината Дивали, най-големия в страната, при който основното са социалните контакти. По правило тогава моловете и пазарите гъмжат от купувачи и има огромен скок на потреблението в цялата страна.

"Много съм притеснен от това, което ще видим в Индия", посочи вчера пред АП д-р Ашиш Джа, декан на факултета по публично здраве към Университета "Браун" и водещ експерт по заразни болести. Подобни опасения накараха миналата седмица премиера Нарендра Моди да призове по телевизията хората да не се отпускат по празниците, защото това може да претовари здравната система.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини