По време на визита в Токио Помпейо отправи нападки към Китай

  • 06 октомври 2020 13:29

  • 361
  • 1
По време на визита в Токио Помпейо отправи нападки към Китай
© Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо гневно разкритикува днес Китай по време на четиристранни преговори в Токио с колегите си от Австралия, Индия и Япония, целящи да демонстрират единен фронт срещу азиатския гигант, предаде Франс прес.

Сутринта Помпейо и австралийската външна министърка Марис Пейн споделиха "общото безпокойство от подмолната дейност" на Китай в Индийско-Тихоокеанския регион, се казва в комюнике на Държавния департамент.

Визитата на Помпейо в Япония продължи въпреки коронавирусната пандемия и заразяването на президента Доналд Тръмп, както и на част от съветниците в Белия дом. С оглед на ситуацията Помпейо все пак в последния момент отмени посещенията си в Южна Корея и Монголия.

В графика му остана обаче срещата в Токио на Четиристранния диалог за сигурност - неформална стратегическа група, обединяваща САЩ, Австралия, Япония и Индия.

Визитата му в Япония е първото посещение на високопоставен американски представител, след като през септември бе назначен новият японски премиер Йошихиде Суга, с когото той днес се срещна. "В първото си изявление след поемането на поста Суга описа свободния и отворен Индийско-Тихоокеански регион като "основа на регионалния мир и стабилността". Напълно съм съгласен", заяви днес Помпейо.

Майк Помпейо пристигна в Япония

"Бих добавил само, че крайъгълният камък в тази основа са американско-японските отношения и сигурността и благоденствието, които те носят на нашите народи", добави той преди среща с японския външен министър Тошимицу Мотеги.

На среща днес Суга и Помпейо са се обединили около мнението, че ситуацията в региона става все по-тежка, предаде Ройтерс, като се позова на японското правителство. Държавният секретар на САЩ освен това е изразил подкрепа за провеждането догодина на летните олимпийски игри в Токио, които трябваше да бъдат проведени това лято, но бяха отложени заради новия коронавирус.

Преди да замине за Токио Помпейо заяви, че след четиристранните преговори ще бъдат направени "няколко важни съобщения", но едва след като министрите се върнат в страните си и се консултират с държавните лидери, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
индия

2020.10.06 | 13:57

1
индия нали беше в брикс???

Добави коментар

Водещи новини