Малка група от "суперзаразители" е заразила 60% от индийците с COVID-19

Осем процента от хората, инфектирани с новия коронавирус в Индия, са разпространили заразата сред почти две трети от засегнатите от COVID-19, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13664

Този феномен показва на практика колко са опасни "суперзаразителите", констатира проучване, публикувано в американското научно списание "Сайънс". От него става видно, че децата на възраст под 14 години са най-големите разпространители на вируса, предава БТА.

Индия е с население от 1,3 милиарда души. Досега броят на заразените с COVID-19 възлиза на 6,3 милиона души. Страната се нарежда на второ място след САЩ по този показател, като 98 000 индийци не можаха да се преборят с болестта и починаха по време на пандемията. Според екипа на Раманан Лаксминараян, 70 процента от заразените не са предали на никого коронавируса. Но една малка група от 8 процента от инфектираните, е причинила 60 процента от новите случаи.

Изследователите са проучили през месец август начините на разпространение на патогена сред повече от половин милион души, изложени на контактни и сред 85 хиляди потвърдени случаи. Наблюденията са били осъществени в Андхра Прадеш и Тамил Наду с население от 118 милиона души.

"Нашето проучване установи, че при въвеждането на карантинните мерки трябва да се вземе предвид факта, че всички хора не предават по еднакъв начин заразата и че децата играят важна роля във веригата по разпространението й", изтъкна г-н Лаксминараян.Той е директор на Центъра за динамика на заболяванията, за икономика и политика във Вашингтон.

Изследването е обхванало десетки хиляди медицински работници, които са проследили контактите на заразени лица в продължение на последните 6 месеца.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13664

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.10.02 | 07:27
    Нищо им няма. Имунитета им е добър.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет