Китайските комунисти трябва да се сдържат, а не да провокират, заяви тайванският президент

Последните два дни, по време на които китайски самолети приближиха Тайван, показват, че Пекин е заплаха за целия регион и демонстрираха на тайванците още по-ясно истинската природа на китайското правителство. Това заяви президентката на страната Цай Ингвен, цитирана от Ройтерс.

В петък и вчера множество китайски самолети пресякоха средата на Тайванския проток и навлязоха в зоната на тайванската противовъздушната отбрана, принуждавайки Тайпе да изпрати изтребители да ги прехванат. Пекин смята самоуправляващия се остров за своя територия.

На пресконференция в петък Китай обяви провеждането на военни учения в близост до Тайванския проток. Пекин порица и това, което определи като споразумение между острова и САЩ, информира БТА.

Министърът на здравеопазването на САЩ приключи визитата с в Тайван с остри критики към Китай

Ученията се проведоха в момент, когато в Тайпе се намира американският зам.-държавен секретар Кийт Крач. Той е най-високопоставеният представител на САЩ, посещавал Тайван от четири десетилетия.

Смятам, че тези действия не помагат на международния облик на Китай и още повече карат тайванците да изпитват предпазливост, като разбират още по-добре истинската природа на китайския комунистически режим, заяви Цай на пресконференция.

,,Други страни в региона също разбират по-добре заплахата, която представлява Китай. Китайските комунисти трябва да се сдържат, а не да провокират'', каза още държавният глава.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет