Индия започва изпити за прием във висшите училища въпреки опасенията от COVID-19

  • 01 септември 2020 16:08

  • 216
  • 1
Индия започва изпити за прием във висшите училища въпреки опасенията от COVID-19
© Getty Images/Guliver (архив)

В Индия започнаха националните изпити за изключително желаните държавни инженерни и медицински висши училища. Очаква се на тях да се явят около 2,5 милиона души. Кампанията за прием стартира въпреки протестите и опасенията във връзка с увеличаването на броя на случаите на COVID-19, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Кандидат-студентите, много от които бяха придружавани от родителите си, се явиха в изпитните центрове с маски и ръкавици и с дезинфектанти за ръце. Министърът на образованието Рамеш Нишанк заяви, че в центровете ще бъдат спазвани строги правила за социална дистанция и безопасност, а самите изпити ще се полагат на смени.

Националната изпитна служба отказа да отложи изпитите за друга дата въпреки ширещото се недоволство на кандидат-студенти и активисти. Те настояваха да не се разрешава събитие от такъв масов характер, имайки предвид продължаващото увеличаване на инфекциите.

В Индия от началото на пандемията са регистрирани над 3,6 милиона случая, а през последните дни там бяха отчетени най-високите стойности на заразяване в света за денонощие.

Индия - новият епицентър на коронавирус в света

Организирането на изпитите за инженерните вузове в периода от 1 до 6 септември и за медицинските на 13-и беше разрешено от Върховния съд, който не уважи подписка с искане за отлагането им.

В интервюта за местни медии кандидат-студентите изразяваха безпокойство, че изпитите крият риск за здравето им и се оплакваха от липсата на адекватен транспорт до изпитните центрове. Мнозина обаче заявиха, че изпитите, които от април досега бяха отлагани два пъти, все пак е трябвало да се състоят, защото са решаващи за бъдещето им.

Индия, която на 25 март въведе едни от най-строгите карантинни мерки в света, от средата на май започна постепенно да отменя ограниченията. Подновиха работа въздушният и железопътният транспорт, отворени бяха офисите и пазарите. Училищата и университетите обаче остават затворени, а общественият транспорт е ограничен. Ограничено е и придвижването между отделните щати.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
216 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Da umrat

2020.09.02 | 20:04

1
Mangite ot indiq da umrat vsi4ki allahu akbar

Добави коментар

Водещи новини