Нов пик на коронавирус в Турция

  • 20 август 2020 07:12

  • 1462
  • 4
Нов пик на коронавирус в Турция
© Unsplash

Турция достигна нов пик на заразата с коронавирус. Нови 1303 души са регистрирани с положителен тест за Ковид-19 през последното денонощие в страната.
Това е най-големият брой заразени в страната за денонощие за последните месец и половина, посочи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.


Общо за страната са регистрирани 253 108 случая на коронавирус. Около 200 хиляди души са оздравели.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

Учени: Тестовете не са недостатъчни за справяне с COVID-19

Броят на починалите от месец март насам е достигнал 6039 души. Само през последното денонощие фаталните случаи са 23.
Към момента 719 болни са в тежко здравословно състояние.

Въпреки непрекъснато нарастване на инфекциите, в страната от над месец не се прилагат такива строги ограничителни мерки като тези през месец март и април, когато имаше забрана за излизане навън през почивните дни,посочват здравните експерти.
Властите се опитват да овладеят разпространението на коронавируса със затягане на контролните проверки по спазване на епидемиологичните мерки - носене на защитни маски, спазване на дистанция в транспортните средства, в моловете, заведенията, на обществени места, в парковете, градините и т.н, ползване на дезинфектанти, ограничения за излизане навън на хора над 65 години извън определените часове.

Полиция, жандармерия, общински и държавни служители участват в проверките.


С цел овладяване на разпространението на коронавируса в град Къръккале се прилага пилотен проект към валийството. Проектът представлява мобилна система за контрол. Чрез въвеждане на определен код системата сигнализира за наличие на на заразени с Ковид-19 или за контакти със заразени на обществените места,които посещавате.

Междувременно се засилва се текучеството сред медицинските работници. В последно време все повече здравни служители напускат работа доброволно, като последица от прекомерното натоварване, умора, отчаяние от борбата с коронавируса, негативите от която те изпитват най-остро.

Здравният министър Фахреттин Коджа съобщи,че здравните работници ще получат допълнително тримесечно заплащане.

Ще закупи ли Турция руска ваксина?
Това е въпрос, който се задава от мнозина, след като Русия обяви, че е произвела ваксина срещу Ковид-19.
Здравния министър заяви, че се водят разговори с руската страна по този въпрос. А също така, че в Турция общо 13 екипа работят по проекти за създаване на ваксина срещу Ковид-19. По три от тези проекти са приключили изследванията върху животни.
Предвижда се учебните занятия да започнат редовно на 21 септември.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1462 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Вики

2020.08.20 | 09:32

1
А бе, хора, какъв пик е това?! Пренесено пропорционално на населението в България, това би означавало:118 заразени и 2 жертви. НИЕ СМЕ С ПЪТИ ПО-ЗЛЕ
Hi

2020.08.20 | 11:18

4
Ами те повечето държави са много по-добре от нас. За какво всички вече искат тест/карантина за идващи от България... Безотговорен, но глупав народ сме.

2020.08.20 | 10:25

2
Циганска държава е това Турция,като Индия е без разлика че и по мръсни цигани
Село

2020.08.20 | 11:15

3
Явно не се излизал от родната кочинка. Излез, поразходи се, опознай света и най-вероятно ше го обикнеш.

Добави коментар

Водещи новини