Китайка диагностицирана с COVID-19 за втори път

Китайка на 68 години е с положителен тест за новия коронавирус, шест месеца след като е оздравяла от COVID-19, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Жената, която е на 68 години, е диагностицирана за втори път с COVID-19 на 9 август. Предишният ѝ положителен тест за новия коронавирус е от 8 февруари, след което се е излекувала до края на месеца. Сега тя е под карантина и отново се лекува.

За повторното заразяване на жената са съобщили местните власти. Тя е от гр. Цзинджоу, който е съседен на първия епицентър на епидемията - град Ухан.

Преди месец беше съобщено за лекар в Израел, диагностициран с COVID-19  за втори път.

Това повдига въпроси за имунитета срещу болестта. Засега случаите на повторно заразяване не са научно доказани. Някои експерти обясняват тези съобщения с много продължително боледуване или неточни тестове. Други изтъкват, че се случва части от вируса да останат в тялото дори след оздравяване.

Нови случаи на коронавирус в Китай

Предполага се, че преболедувалите от COVID-19 имат някакъв имунитет, поне временно. Случаи като този обаче поставят под въпрос естествения имунитет. Освен притесненията за повторно заразяване, те насочват, че е възможно някои хора да боледуват много дълго и вирусът да остава в организма им.

Тестовете показват, че много преболедували имат антитела, които създават имунитет. Колко са те, обаче не е ясно. Според проф. Каръл Сикора само 10 процента от хората с COVID-19 развиват антитела.

В друго изследване на университета в Мелбърн всички обхванати 41 пациенти са развили антитела, но при повторно излагане те са били способни да се справят само с 14,1 процента от вирусите.

Антителата не са единствената ни защита срещу вируси. Т-клетките и В-клетките също помагат на организма да се бори с болести, но те по-трудно се откриват с наличните тестове. В изследването в Мелбърн възстановилите са пациенти са имали повече от тях, което показва, че този имунитет може да е по-силен от антителата.

Коментари

 1. 2020.08.12 | 19:48
  Така е и с гриповете може да се разболееш всяка година.
  1. 2020.08.13 | 09:08
   Тя не е била болна.
 2. 2020.08.12 | 20:31
  От 20 млн човека до сега доказано заразени, ако повтори 2-ма не е голям проблем.
 3. 2020.08.12 | 20:05
  следователно ваксините са безполезни и тия дето искат да въведат задължително ваксиниране, да си забият ваксините отзад
 4. 2020.08.12 | 19:58
  Яла е пак някое невинно кученце, мамицата й дръпната.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет