Ким Чен-ун посети пострадал от наводнение район, нареди да бъдат осигурени подслон и храна за хората без покрив

  • 07 август 2020 12:22

  • 892
  • 1
Ким Чен-ун посети пострадал от наводнение район, нареди да бъдат осигурени подслон и храна за хората без покрив
© Getty Images/Guliver

Севернокорейският лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, е посетил южен район на страната, където продължили няколко дни проливни дъждове са наводнили стотици къщи и обширни площи селскостопански земи, съобщиха днес държавни медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Рядко се случва Ким да посети пострадали от наводнения места. За последен път държавни медии бяха съобщили за такава визита през септември 2015 г., когато той инспектира възстановителните работи в пострадал от наводнения североизточен град, според министерството на националното обединение в Сеул.

Тази визита на Ким може да бъде разглеждана като усилие да се укрепи имиджа на лидер, загрижен за прехраната на хората в момент, когато неблагополучията в икономиката на Северна Корея вероятно са се влошили заради пандемията от коронавирус. Тя накара КНДР да затвори през януари границата си с Китай - най-големия ѝ търговски партньор.

Наводненията в обширни райони само ще задълбочат икономическите затруднения на КНДР, посочва АП.

Ким Чен-ун нареди да се изпрати помощ на карантиниран град в КНДР

Корейската централна телеграфна агенция КЦТА съобщи днес, че Ким е посетил град в провинция Северен Хвангха, където след буря се е скъсала дига. Наводнени са били 730 едноетажни къщи и 600 хектара оризови полета. Унищожени са били 179 жилищни блока в окръг Унфа. КЦТА предаде, че няма жертви.

Агенцията съобщи, че Ким е бил на мястото и е наредил останалите без подслон хора да бъдат настанени в укрития и да бъдат снабдени със зърно от неговите собствени запаси.

Ким е казал също, че ще бъдат изпратени служебни лица, за да наблюдават строителството на 800 сглобяеми къщи в града. Армията ще бъде мобилизирана за възстановяване на пътища и друга инфраструктура, заедно с местни жители.

Северна Корея често страда от огромни щети от летни дъждове заради лоша канализация, обезлесяване и разнебитена инфраструктура.

Провинция Северен Хвангха е основният селскостопански регион в КНДР. КЦТА не уточни кога точно Ким е бил в Северен Хвангха, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
892 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.08.07 | 13:18

1
To в САЩ като мине ураган, онези бунгала, където им викат къщи, се разпиляват по ливадите. Наводнения няма, а? Не, че в С.Корея всичко е по мед масло, ама все били пред умиране!?

Добави коментар

Водещи новини