Населението на Япония намалява за 11-а поредна година

Япония регистрира за единадесета поредна година спад числеността на населението си, като в същото време се увеличава количеството на постоянно живущи в страната чужденци, предаде БТА.

Агенцията цитира данни от доклад на японското министерство на администрацията и комуникациите. Към първи януари тази година населението на Япония е наброявало 124,27 милиона души. Това е почти с половин милион по-малко от предходната година.

СЗО: По-малко от 10% от населението по света е прекарало COVID-19

Темповете на намаляването на населението са най-високи от 1968 година насам, когато властите започнаха да водят подобна статистика. Тази тенденция се дължи на първо място на спадналата раждаемост.

Миналата година са се родили 867 хиляди японски граждани, а са умрели 1,37 милиона. Намаляването на населението в Страната на изгряващото слънце се наблюдава във всички райони, освен в Токио, в съседната му префектура Канагава и в южната префектура Окинава.

Лидер по съкращаването на населението е северният остров Хокайдо. Броят на чужденците, постоянно пребиваващи на територията на японската държава, в сравнение с 2019 година се е увеличил с 7,52 процента, достигайки 2,86 милиона души. Този показател расте за шеста поредна година.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет