Китай затваря консулството на САЩ в Ухан

  • 22 юли 2020 16:04

  • 1234
  • 3
Китай затваря консулството  на САЩ в Ухан
© Getty (архив)

Китай обмисля да нареди затварянето на американското консулство в Ухан в отговор на затварянето на китайското консулство в Хюстън, съобщи днес източник, запознат с въпроса, предаде Ройтерс.

Външното министерство в Пекин засега не е коментирало темата, но на брифинг по-рано днес предупреди за възможен отговор на американското решение.

"САЩ обявиха днес, че са наредили затварянето на китайското консулство в Хюстън", съобщи в изявление говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас.

"Наредихме затварянето на Генералното консулство на Китай в Хюстън, за да защитим американската интелектуална собственост и лични данни", каза говорителката.

Китай обяви, че е бил принуден от САЩ да затвори консулството си в Хюстън

"Виенската конвенция постановява, че чуждите дипломати трябва да зачитат законите и разпоредбите в приемащата държава, и не трябва да се намесват във вътрешните работи на тази държава", добави говорителката.

По-рано днес китайското външно министерство нарече затварянето на консулството безпрецедентна ескалация и заплаши Вашингтон с ответни мерки, ако не преразгледа решението.

Китай предупреди днес своите студенти в САЩ, че могат да станат обект на произволни разпити, след като Вашингтон обяви затварянето на китайското консулство в Хюстън.

"Напоследък правоохранителните органи са засилили произволните разпити, тормоза, конфискуването на лични вещи и задържанията на китайски студенти в САЩ", посочи в комюнике китайското външно министерство, цитирано от АФП.

Пожарни и полицейски коли пристигнаха пред сградата на Генералното консулство на Китай в Хюстън, след съобщение за пожар на неговата територия. Снощи в местни медии в Хюстън се появиха съобщения, че в двора на консулството се изгарят документи. Според медии сигналът за пожара е подаден в вчера вечерта (началото на днешния ден българско време).

"Пожарникарите са се свързали със служители на консулството. Те им отговорили, че всичко е наред", посочи ТАСС.

 

Последвайте канала на

1234 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.07.22 | 17:42

1
Тръмп изпусна топката по целия свят по нанадолнището. Иди я гони вече. По-некадъ@рен президент Щатите не са имали.

2020.07.22 | 22:43

3
Тръм е наи-кадърния президент на сащ.нищо неразбираш щом казваш така.
Reptilite 6te umrat

2020.07.22 | 18:54

2
Toq reptil4o trump4o 6te pukne ve4e

Добави коментар

Водещи новини