Афганистанското правителство оставя 600 талибани в затвора

  • 08 юли 2020 21:47

  • 413
  • 0
Афганистанското правителство оставя 600 талибани в затвора
©

Афганистанските власти решиха да не освобождават около 600 затворници талибани, тъй като ги смята за твърде опасни, заявиха днес правителствени представители, цитирани от Франс прес.
Това решение на Кабул заплашва да забави отново стартирането на преговорите за мир в Афганистан, отбелязва агенцията.


"Тези 597 пленници са участвали в убийства, въоръжени нападения, контрабанда и са прекалено опасни, за да бъдат освободени", каза за АФП правителствен източник и уточни, че сред тях има и чуждестранни бойци.

"Готови сме за мира и ще освободим затворниците, така че те да са 5000, както изисква американско-талибанското споразумение от Доха, но просто не тези няколкостотин души, обвинени в тежки престъпления", заяви Джавид Файсал, говорител на правителствения Национален съвет за сигурност.

Афганистанският президент Ашраф Гани обеща да освободи 5000 затворници талибани (и над 4000 вече са на свобода) в замяна на 1000 членове на афганистанските сили за сигурност, пленени от бунтовниците, както изисква споразумението от Доха, което не е ратифицирано от Кабул.

В подписаната в края на февруари сделка Вашингтон се ангажира с изтеглянето на чуждестранните войски от Афганистан до средата на 2021 г. в замяна на гаранции от страна на талибаните, главно за започване на мирен диалог.
Макар нееднократно да са заявявали, че са поели ангажимент да спазват клаузите на споразумението, талибаните редовно хвърлят вината за отлагането на дискусиите върху правителството, обвинявайки го, че не освобождава достатъчно бързо задържаните талибани, които фигурират в поименни списъци.

Щом продължават да създават трудности в това отношение, значи не желаят проблемите да се решат по разумен начин, коментира пред АФП талибанският говорител Забихула Муджахид.
Талибаните определиха освобождаването на затворници като предпоставка за начало на вътрешноафганистански диалог.

Последвайте канала на

Novini.bg
413 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини