Китайският парламент одобри спорния закон за националната сигурност, твърдят хонконгски медии

  • 30 юни 2020 07:19

  • 326
  • 1
Китайският парламент одобри спорния закон за националната сигурност, твърдят хонконгски медии
©

Китайският парламент одобри днес спорния закон за националната сигурност в Хонконг, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес.

Парламентът в Пекин гласува единодушно текста, съобщават тази сутрин Нау Ти Ви, общественото радио и телевизия Ар Ти Ейч Кей и в. "Саут Чайна морнинг поуст".

Законът, предназначен да смаже всеки "сепаратизъм", "тероризъм", "подривна дейност" и "таен сговор с външни или чуждестранни сили", има за цел да върне стабилността в бившата британска колония, която миналата година беше арена на масови протести срещу централната власт.

Противниците на закона се опасяват, че той ще послужи за задушаване на всяка проява на несъгласие и ще погребе автономията и свободите, с които се ползват жителите на Хонконг.

Хонконг е в дневния ред на водещите китайски законодатели, събрали се в Пекин

Текстът, който бе подготвен само за шест седмици и чието съдържание е неизвестно на живеещите в Хонконг близо 7,5 милиона души, заобикаля местния законодателен съвет.

На седмичната си пресконференция вчера сутринта ръководителката на изпълнителната власт в Хонконг Кари Лам не каза дали текстът действително е одобрен.

"Мисля, че в този момент не е подходящо да коментирам въпросите, свързани със закона за националната сигурност", заяви Лам.

Според продемократичната опозиция в Хонконг, според множество западни страни, включително САЩ, и организации като Г-7 и Европейския съюз този закон е посегателство върху автономията и свободите на бившата колония.

Последвайте канала на

Novini.bg
326 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мда

2020.06.30 | 11:26

1
САЩ и ЕС , т.е. западният, свободния демократичен свят (ха ха ха) както винаги си вре носа навсякъде и раздава акъл и нареждания ! Вече все по малко държави се съобразяват с нахалството на Запада. Всеки момент ще бъдат ударени през пръстите или по носа, въпрос на време е !

Добави коментар

Водещи новини