Делхи: Тези които хвърлят око на индийска земя, получават подобаващ отговор

  • 28 юни 2020 14:01

  • 1510
  • 1
Делхи: Тези които хвърлят око на индийска земя, получават подобаващ отговор
© Getty Images/Guliver

Индия няма да се поколебае да даде подобаващ отговор на всеки противник, който хвърля око на нейна територия, заяви индийският министър-председател Нарендра Моди, без изрично да назове Китай, съобщава БТА.

Индия и Китай са в пряка конфронтация по протежение на спорната им обща граница в Хималаите, довела този месец до сражения в източния регион Ладах, в които загинаха 20 индийски войници.

Индия отчете рекордните 11 458 нови случая на коронавирус за денонощие

Като се позоваха на армейски източници, индийски медии обявиха, че няколко китайски войници също са загинали в сблъсъка в долината Галван в Ладах, но до момента Пекин не е съобщил нищо по въпроса. Двете страни, всяка от които обвинява другата за инцидента, се договориха да намалят напрежението и този процес вече е в ход.

Индийската и китайската страна имат значителни военни части в региона, а военните и дипломатическите контакти продължават, каза на брифинг говорителят на индийското външно министерство Анураг Шривастава.

"Тези, които хвърлят око на индийска земя в Ладах, получават подобаващ отговор. Индия зачита духа на приятелство...тя е и в състояние да дава подходящ отговор на всеки противник, без да се поколебае", каза премиерът Моди в неделното си радиообръщение. Без да назове Китай или разнородните призиви за бойкот на китайски стоки, Моди добави: "Умеещата да отстоява правата си Индия отдава дълбока почит към нашите мъченици по най-верния начин".

Той имаше предвид жена, писала му от източния щат Асам, че след конфронтацията с Китай ще купува само местни стоки. Моди каза, че получава подобни писма от всички краища на страната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1510 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ciganite mar6 v ciganiq -indiq

2020.06.29 | 11:47

1
20 cigani sa umreli evala

Добави коментар

Водещи новини