Рекордно количество канабис е заловено в Турция

  • 22 юни 2020 14:42

  • 663
  • 0
Рекордно количество канабис е заловено в Турция
© Pixabay

Над седем милиона стръка канабис и 1,6 тона марихуана са били конфискувани в югоизточния турски окръг Диарбекир, съобщава турската частна телевизия НТВ. Това е най-голямото количество канабис, залавяно през последните четири години в страната при една-единствена операция.

Предполага се, че наркотикът е отглеждан от активната в района терористична групировка Кюрдска работническа партия (ПКК), за която търговията с наркотици е основен източник на финансиране, предаде БТА. Валийството в Диарбекир уточнява, че насажденията индийски коноп са били намерени на около 90 различни точки в района, а марихуаната е била прибрана в чували и торби, скрити в храсталаци покрай нивата.

6 кг канабис са иззети при полицейска акция в Сливен

За отглеждането на канабиса е била изградена специална напоителна система, дълга 8400 метра, както и изкуствен басейн, който служел като водоизточник. Заловено е едно лице, което, забелязвайки екипите на силите за сигурност, хвърлило наркотиците, които носело, и побягнало. Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

ПКК финансира терористичните си дейности чрез нелегална търговия с наркотици още от 80-те години на 20 век, като според Интерпол до 80 процента от европейските наркопазари са снабдявани от мрежи за трафик под контрола на ПКК, отбелязва Анадолската агенция.

Последвайте канала на

Novini.bg
663 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини