70 на сто от заразените с новия коронавирус не го пренасят

  • 05 юни 2020 18:20

  • 21626
  • 6
70  на сто от заразените с новия коронавирус не го пренасят
© Unsplash

Епидемиолози от Хонконг са установили, че едва двадесет на сто от носителите на новия коронавирус са отговорни за 80 процента от случаите на заразяване с него, съобщи електронното издание "Сайънс алърт".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Учените освен това са отчели, че 70 на сто от заразените не са го предали на други хора и че всички случаи на разпространяване на заразата са настъпили при социални събирания на закрито, предава БТА. 

Случаите на масово заразяване са по-чести, отколкото можем да допуснем и повече, отколкото можем да отдадем на случайността, казва един от авторите на изследването Бен Каулинг, преподавател в университета на Хонконг, пред изданието "Бизнес инсайдър". Той подчертава, че честотата на масовото заразяване надхвърля обичайните представи. Затова е важно да се ограничат възможностите за масово разпространение на заразата, казва той. За масово разпространяване се говори, когато един човек заразява повече хора, отколкото обикновено при други вируси.

Над 11 600 са заразени с COVID-19 в Сърбия

Каулинг и екипът му са изследвали повече от 1000 случая на коронавирусна инфекция в Хонконг между 23 януари и 28 април. Учените са установили, че масовото заразяване било основната форма на пренасяне на заразата в града.

Около 350 от случаите били резултат от разпространяване в общността, а останалите били "внесени" от чужбина. Повечето от вътрешните зарази са настъпили в резултат на шест мащабни масови събирания на хора. Коефициентът на заразяване - средният брой индивиди, които един болен инфектира сред група хора без имунитет, при коронавируса засега варира между 2 и 2,5.

При случаите на масово заразяване с коронавируса в Хонконг обаче един човек е заразявал поне три пъти повече хора. Масовите зарази са се случили на сватбено тържество, в храм и в няколко заведения в града.

Резултатите от изследването все още не са публикувани в научно издание, защото очакват експертна оценка.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
21626 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
защо медиите

2020.06.05 | 19:02

1
у нас са собственост на олигарси-престъпници-масони ,като Домусчиев ,Пеевски,Прокопиев?Зашо вместо да са във затвора те манипулират обществото със фалшиви статии и ТРОЛОВЕ ,със който са пълни сайтовете им.Защо не се конфискуват престъпните им авоари и сметки със ,който подкупват държавни служители?

2020.06.06 | 14:44

6
така е . собственост са само на олигарси . Сидеров , Марешки , Трифонов . БТВ е собственост на някъв австриец май беше , също олигарх в България . Планета е на олигарха Митко пайнера . Има и два църковни канала , собственост на БПЦ - олигарх . Евроком , Мсат , БНТ и коя ли още не телевизия , все на олигарси . И всичките са приятели на Бойко и ГЕРБ . Никога не говорят срещу властта . Остава и ти да си отвориш една медия и ставаш ненадейно олигарх .

2020.06.06 | 06:17

5
Това е за Хонгконг, не за света и България.
Lisa

2020.06.06 | 02:37

4
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влез в == Sexcris.Com
Българин

2020.06.05 | 19:53

3
Излиза че БКП хотелите ще распространяват заразата на Черноморието
САЙТА НА ТИКВАТА и ПЕЕВСКИ

2020.06.05 | 19:02

2
ПОРЕДНАТА ЛЪЖА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини