Севернокорейският лидер е посетил военна база

  • 06 април 2012 09:40

  • 1148
  • 0
Севернокорейският лидер е посетил военна база
©

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е посетил военноморска база, прочута с това, че през Корейската война (1950 - 1953 г.) нейни части са потопили американския боен кораб "Балтимор", предаде АП.

Според севернокорейски медии частите, разположени в базата, са пленили през 1968 г. и американския боен кораб "Пуебло", изпълняващ шпионски задачи. Посещението на севернокорейския лидер става в момент, когато Пхенян се готви да изстреля ракета с голям обсег въпреки призивите на световната общност да се откаже от намеренията си. Северна Корея твърди, че целта е да се изведе в орбита спътник, но Вашингтон смята, че истинската цел е да се изпробва технологията за производство на балистични ракети. Днес южнокорейски медии съобщиха, че ракетата е сглобена и ще бъде доставена на стартовата площадка в северозападната част на страната в близките дни, може би още днес.

Късно снощи информационната агенция на Северна Корея разпространи предупреждение, че Пхенян ще отвърне на всяка страна, която свали ракетата му, тъй като ще оцени подобни действия като военни, предаде ДПА. Япония и Южна Корея заявиха, че са готови да свалят ракетата, ако тя мине над тяхна територия. Изстрелването на севернокорейската ракета е обявено за периода 12-16 април.
 

Последвайте канала на

БТА
1148 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини