Индия обяви пълна забрана за излизане от домовете на 1,3 млрд. души

  • 24 март 2020 17:31

  • 2201
  • 3
Индия обяви пълна забрана за излизане от домовете на 1,3 млрд. души
© Getty Images

Индийският премиер Нарендра Моди въведе от днес за три седмици национална карантина в страната с население 1,3 милиард души с цел борба с разпространението на коронавируса, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

"От днес в полунощ цялата страна се карантинира. Въвежда се пълна забрана за излизане от домовете. Целта е да се спаси Индия, да се спаси всеки гражданин, вие, вашето семейство", заяви Моди в телевизионно обръщение.
До момента в Индия са потвърдени 482 заразени с коронавируса и девет починали.

Милиони хора в столицата Делхи и в големите индийски мегаполиси трябваше да останат по домовете си, заради наложените днес от правителството мерки за забавяне на разпространението на коронавируса, а борсите се сринаха с над 11 процента, предаде ДПА.

Много хора все още не взимат карантината насериозно, каза премиерът Нарендра Моди, докато телевизионни кадри показваха хора на автобусни терминали и по пазарите в много градове, където правилата за социално дистанциране между хората не се спазват.

"Моля ви, спасете себе си, спасете вашето семейство, изпълнявайте стриктно указанията. Настоявам щатските правителства да осигурят спазването на правилата и законите", написа Моди в Туитър на хинди. Малко по-късно федералното правителство възприе по-твърд тон. То нареди на щатските управи "стриктно да наложат" карантината, която ще продължи до 31 март, и настоя за юридически мерки срещу онези, които нарушават ограниченията. Нарушителите подлежат на глоби и затвор до 6 месеца.

Цялостна карантина от днес е наложена в 75 района, включително Делхи, Мумбай, Ченай, Колката и Бенгалуру, което означава, че ще функционират само най-насъщните обществени услуги. Влаковете, метрото и междуградските автобуси са спрени, а в някои щати това се отнася и за обществения транспорт и такситата.

Отворени остават хранителните магазини, банките и банкоматите, аптеките и болниците.

През последните три дни броят на потвърдените случаи на заразени с коронавируса нарасна рязко с 200 и до днес те са вече 415, като починалите са седем, според здравни служители, цитирани от АП.

Пандемията предизвика паника на финансовите пазари. Ключовият тук борсов индекс Сенсекс се срина с 11,60 процента.

Положителната страна на карантината е, че се забеляза чувствително подобрение на качеството на въздуха в Делхи и други големи индийски градове, които обикновено са сред най-замърсените в света. Това е резултат от отслабналия автомобилен трафик, предаде Ройтерс. Много индийци още вчера последваха примера на премиера Моди и си останаха вкъщи, което чувствително отслаби трафика по улиците.

В Делхи, която е най-замърсената столица в света, индексът за чистота на въздуха, който през март м.г. се колебаеше около ужасяващите стойности от 161, днес след обед спадна до 93, което е умерено замърсяване. Във финансовата столица Мумбай той падна от 153 на 90 на същата база. За добър се смята въздухът, когато индексът падне под 50.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2201 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ciganite sa mar6i

2020.03.24 | 17:57

3
Ciganite 6te umrat tova e qsno
как

2020.03.24 | 17:47

1
как ще спрат милиард и половина цигани да излизат - незнам

2020.03.24 | 17:55

2
май ще проядат кравешко...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини